| | | |

НА ЖИВО Костадинов пред Радев: Искаме третия мандат, готови сме с кабинет

Държавният глава провежда консултации за съставяне на кабинет в рамките на 48-ия парламент с представители на парламентарната група на партия „Възраждане“.

Срещата е част от консултациите на държавния глава с политическите сили преди завъртането на рулетката с мандатите за съставяне на правителство.

Това е четвъртата среща, след като президентът вече разговаря с ГЕРБ, “Продължаваме промяната” и ДПС.

За разлика от предишните пъти, сега Радев е разсрочил консултациите, за да даде време на партиите да се разберат.

Консултациите са важни, защото докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре. И социална, и икономическа, криза на сигурността, повишен миграционен натиск.

На фона на тази важна задача – съставяне на правителство, пред парламента предстоят и други важни задачи, свързани със законотворческата дейност – бюджетът, Плана за възстановяване и устойчивост, както и закони, които да подпомогнат по-бързото овладяване на инфлацията.

Това заяви в началото на срещата държавният глава.

Радев, вече традиционно попита как върви диалогът сред парламентарните групи и как си говори Костадинов с останалите лидерите.

“Бихте ли подкрепили първия мандат и при какви условия”, добави Радев.

А лидерът на националистите Костадин Костадинов отговори, че би подкрепил всички политически сили в този състав на НС, която подкрепяла политическата дейност на “Възраждане”.

“Направихме един кръг от консултации по въпроса за запазването на българския лев, но се отзоваха само 2, а останалите 6 не проявиха желание”, ожали се той.

“Разговори можем да водим и ги водим, въпросът е какъв е резултатът от тях. До голяма степен всички повтарят това, което искат да чуят техните избиратели. Задачата за съставяне на кабинет е най-важната пред НС.

Имаме волята да работим в тази посока. Имаме и готов състав на кабинет, ако стигнем до трети мандат, сме готови да го поискаме от вас, но решението е ваше. Готови сме да разговаряме с всяка политическа сила по отношение на важните за нас въпроси”, изтъкна той.

По отношение на първия мандат, можем да водим разговори, след като той беше връчен. Но ще отстояваме позициите си.

„Възраждане“ е изключително предвидима политическа формация. Готови сме да водим разговори, готови сме да защитаваме политики, каза още Костадинов.

Тези две пък се обявили против референдум за еврото.

Президентът го пита как вижда да се организира национално допитване, а Копейкин отговори, че въпросът бил за запазване на лева поне до достигане на средноевропейски доходи у нас.

“Не поставяме въпроса за приемане на еврото засега. А за отлагане”, уточни той.

Според него за слаба икономика като България въвеждането на еврото щяло да се превърне в отрова, вместо да подейства като лекарство. Така – с уточнението за доходите, щял да бъде формулиран и въпросът за референдума.

А преди това трябвало да се проведе и широк дебат за ползите и рисковете от еврото у нас.

По думите му било очевидно, че в НС има “диалог между глухи”. И се обоснова – всички говорели за пред собствените си избиратели. “Но това е нормално”, застрахова се Костадинов.

Костадинов обяви, че имал готов състав на кабинет. Но дотогава бил готов да говори с всички сили по политиките на партията му.

“Това, което днес е консенсусно, утре може да не е”, намекна той. И заяви готовност да преговаря с ГЕРБ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts