| | | |

ПП и ДБ се опитаха да бойкотираха правната комисия заради хартиената бюлетина

Още в началото на заседанието на правната комисия на парламента от „Продължаваме промяната и ДБ предложиха да се отложи заседанието на комисията, за да могат да се запознаят депутатите с предложенията за изменения за Изборния кодекс.

Депутатите, които искат само машинно гласуване, се опитаха да саботират кворума. Едва 11 души влязоха в зала и председателят Радомир Чолаков даде 10 минути почивка.

“Всички предложения от ДПС, “Възраждане” и ГЕРБ са внесени в последния момент. Искаме време, за да си свършим работата качествено. Има над 100 предложения в над 60 страници”, обясни решението си да саботира кворума Мирослав Иванов от ПП.

Надежда Йорданова пък каза: “Моля ви, оставете ни да си управляваме правомощията”.

Милен Матеев от ПП дори предложи да се създаде работна група, която да отсее предложенията за промени, които са противоконституционни.

„Откровено казано работната група е комисията и да направим работна група кой би отказал от комисията да участва участва в работна група, коментира председателят на комисията Радомир Чолаков.

Предложенията да се отмени заседанието на комисията не бяха приети и депутатите продължиха работа по внесените промени в Изборния кодекс.

“За нищо не е имало такова обществено обсъждане както за изборния кодекс”, заяви Радомир Чолаков.

“Няма да се възвърне доверието в институциите с това бързане за промени в Изборния кодекс”, твърди Милен Матеев от ПП.

“Вие показвате, че спазвате партийните повели, по най бързо да бъдат приети промени в Изборния кодекс”, се обърна Милен Матеев от ПП към Радомир Чолаков.

Председателят на правната комисия посочи, че е поръчал вечеря за правната комисия и призова депутатите да работят делово. Надежда Йорданова изрази несъгласие да се заличи изборния район в чужбина.

„Защо се затруднява правото на глас на нашите съграждани, които живеят в ЕС, защо се увеличава броя на заявленията за създаване на секции от 40 на 100, попита Йорданова.

Така както сме тръгнали може да променим пропорционалната избирателна система в мажоритарна, възмути се тя.

“Възстановява се предишното положение, през 2016 година е съществувал текст за необходимост от 100 заявления за създаване на секция”, поясни Чолаков.

По време на заседанието възникна технически проблем с микрофоните, който бързо беше отстранен.

„Трябва да сме готови да няма ток, и тогава пак ще провеждаме заседания“, категоричен е Чолаков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts