| | | |

Йордан Цонев скочи остро на Асен Григоров: Това е лъжа!

ДПС и ГЕРБ искат да продължат да имат контрол върху изборния процес и маскират това желание. Борисов е осъзнал, че са направили гаф със среднощното заседание за Изборния кодекс.

ГЕРБ работят по дневния ред на ДПС – те имат проблем с машинното гласуване. Те имат притеснения, че електоратът им чрез машините не могат да бъдат сигурни дали ще гласуват за тях.

Това заяви журналистът Асен Григоров за “Твоят ден”.

Той допълни, че Йордан Цонев от ДПС го е потвърдил със свое изказване. На това Цонев реагира остро, като се включи в разговора от кулоарите.

“Не обичам да се лъже, че ДПС има проблем с машинното гласуване. От 2016 г. настояваме за пълно машинно гласуване. Ние бяхме първите инициатори, ние сме го направили и сме го искали.

Първата община, изцяло гласувала на машини, беше община Сърница. През всичките избори, в които има само машини, ДПС повишава своя резултат.

В Изборния кодекс предлагаме 100% замяна на тези машини с машините, с които се гласува в САЩ – скенери. Всички партии отхвърлиха нашите предложния.

Там, където може да бъде манипулиран един софтуер, трябва да бъде изключен, в тези машини няма доверие. 100% машини искаме да имаме, но не тези от Венецуела, а от САЩ”, обясни той.

Григоров смята, че в чужбина не трябва да се гласува докато не завършат определени процеси в българското общество.

“Проблемът е в липсата на общо съгласие, да приемем общи правила, които да издържат във времето”, добави журналистът.

Александър Андреев, бивш председател на ЦИК, обясни, че е правен експеримент с машинно разчитане на бюлетините с цел решаване на проблема с недействителните бюлетини.

“Бюлетината обаче е твърде дълга и трудно се сканира, изискванията са толкова прецизни, че всяко малко отклонение може да доведе до недействителен глас. Трябва да се помисли как да бъде сканирана и да отразява вота”, подчерта той.

По думите му е необходим анализ на всеки един от видовете гласуване. “Надписът ”дневникът е подправен” всява недоверие в обществото.

Дали е решен въпросът с негативните явления в изборния процес? Ако не бъдат изяснени те и анализирани причините за тях, доверието на избирателите няма да се върне.

Промените в избирателен район ”Чужбина” не значи ограничаване на правата на избирателите. В момента няма уредба кой може да гласува в чужбина, колко ще са те.

Трябва да бъдат прецизирана правната уредба”, категоричен е Андреев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts