| | | |

Министър Тагарев захапа Радев: Руската пропаганда се среща и в партии, и в Президентството. Неразбираемо е…

Неразбираемо е подобни изказвания като това на президента Румен Радев за войната в Украйна да излизат от хора с висока военна подготовка, каквато има държавния глава.

Това заяви пред Нова телевизия министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев.

На всички е ясно, че Украйна е обект на агресия, която е непредизвикана с нищо и води до хиляди цивилни жертви и разрушения. Така министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира думите на президента Румен Радев, че „Украйна настоява да води тази война”.

Според Тагарев изявлението на президента няма да нанесе щети върху отношението на съюзниците към България.

“Българската позиция не е по-различна от тази на съюзниците ни. Те познават устройството ни и знаят, че Министерският съвет възлага и се грижи за външната ни политика.

За тези, които си мислят, че едва ли не някой там е натиснал българската делегация и тя си е променила мнението – отваря се сайтът на правителството и там се вижда решението на Министерския съвет, с което се приема националната позиция”, поясни той.

“Във Вилнюс по време на Срещата на върха на НАТО обстановката беше невероятна. На всеки 200-300 метра има украински и литовски флагове. Хората се радват.

България не изглежда така. И това е сериозен успех на кремълската политика спрямо страната ни и на пропагандата, която Кремъл води.

Тя се подкрепя от значими обществени групи, партии и в някаква степен от президентската институция”, добави той.

Военният министър коментира и решението, взето по времето на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, според което у нас ще бъде разположена армия на Алианса.

“В България се предвиждат няколко структури от системата за командване и управление. Най-същественото от тях е създаването на многонационален дивизионен щаб за сухопътна дивизия. Това е доста сериозно усилие, което трябва да направим в изпълнение на плановете”, посочи Тагарев.

Тагарев коментира проекта за общо закупуване на боеприпаси.

„България се включва в този формат, защото той ще е минимум 8 години.

Към момента не разполагаме с артилерия с този калибър и ракетни системи за залпов огън, но планираме да закупим”, уточни министърът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts