| | | |

Десислава Атанасова: Пет партии предлагаме смесеното гласуване да се гледа утре в зала

Пет партии предлагаме смесеното гласуване да се гледа утре в зала.

Подкрепяме в мнозинство възможността българите да избират как да гласуват – с машина или на хартия.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.

Тя уточни, че по темата за Изборния кодекс е заседавал три пъти председателския съвет на парламента.

Промените в Изборния кодекс минаха на второ четене с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и БСП на среднощно заседание на Правна комисия. Те бяха повод за протест и “Продължаваме промяната” и “Демократична България” да напуснат пленарна зала.

Двете формации се върнаха в зала след като се появи и идея за Временна комисия, която да разгледа спорните въпроси в кодекса.

“Отстъпките, които всички ще направим са за гласуване на Изборния кодекс с максимално удовлетворение на всички предложения, т.е. нашите предложения на ГЕРБ – СДС е бъдат неподкрепени утре в зала по отношение на район “Чужбина”, заявленията и отпадането на машинното преброяване, т.е. въпросът с така наречената флашка.

Подкрепяме в мнозинство възможността българите да избират начинът, по който ще гласуват, т.е- смесеното гласуване.

Остават предложенията на “Демократична България”, че следва машината да калкулира сумарно данните, които да се записват на техническото устройство, което да се предава в районната избирателна комисия, съответно информационно обслужване и ЦИК.

От машинното гласуване ще има хартиена бюлетина, която ще се подпечатва от СИК и ще се брои под видеонаблюдение и чрез записване на момента на извършване на преброяването.

Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се извършва с хартия и с машина само зад параван.

Ще създадем звено в ЦИК по предложение на “Демократична България”, което да обслужва единствено и само въпросите свързани с машинното гласуване”, обясни Атанасова.

Според нея е постигнат баланс, но по думите й идеята за Временна комисия е незаконосъобразна, защото временна комисия не може да ревизира взети решения от постоянна.

“Разполагаме с доклад от второ четене, които пет от партиите, предлагаме да бъде в дневния ред на Народното събрание”, добави още тя.

По думите ѝ е почти невъзможно България да постигне 3% бюджетен дефицит през следващата година. “Очертава се дефицит от 11 млрд. и трябва да теглим нов дълг. Ако има някаква магическа пръчка Асен Василев, ние много бихме се радвали да е 3%”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts