| | | |

Конституционалист: Белазелков е трагедия! Потрес! Спрямо него Десислава Атанасова звучеше като преподавател към недоучил студент

Направих си труда да слушам отговорите на Белазелков в изслушването му като кандидат за член на Конституционния съд. Потрес!

И поредно потвърждение на азбучната истина, в която мнозина все още не могат и не желаят да вникнат – че професионалната битност на граждански съдия, който цял живот се е занимавал с имуществени спорове и други гражданскоправни теми и дребнотемия, не му дава никаква квалификация за конституционен съдия.

снимка: Архив

Това коментира в социалните мрежи докторът по конституционно право доц. Борислав Цеков.

По думите му „Белазелков демонстрира тягостна некомпетентност в конституционната материя.

И заедно с това заявява волунтаризъм, който е опасен за конституционната юрисдикция и за върховенството на Конституцията – едва ли не всеки ден можел да си мени практиката КС, сравнява го с ВКС и тем подобни.

Не е наясно дори със спецификата на тълкувателните правомощия на КС – сравнява ги с тълкуването на законите от ВКС.

Не разбира понятието върховенство на Конституцията и неговото отношение към актовете на международни юрисдикции.

Като прибавим към това и очевидната по мрънкането му подкрепа за еднополовите бракове и Истанбулската конвенция, трагедията е пълна.“

„Много ниско ниво!“, отсича юристът по отношение кандидата на ПП-ДБ за Конституционния съд.

После слушах частично и Десислава Атанасова. С всички забележки, които могат да се направят, тя демонстрира много по-сериозно разбиране и ориентация в конституционното право и за същността, ролята и мястото на Конституционния съд.

Спрямо Белазелков тя звучеше като преподавател към недоучил студент.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts