| | | |

Министърът на правосъдието се закани: Марк Рюте да внимава

Марк Рюте да внимава.

Така се закани служебният министър на правосъдието Крум Зарков по Би Ти Ви по повод решението на Нидерландия да не подкрепи България за влизане в Шенген.

Позицията на Нидерландия не трябва поставя под съмнение достойнството и живота на българските полицаи, добави Крум Зарков

„България ще влезе в Шнеген след няколко дни или след няколко месеца. Президентът реагира остро и навреме. Рюте направи внушение, че за 50 евро може да се премине границата. Българи загинаха, за да пазят не само на, но и тях. Рюте да внимава. Това няма да мине просто така“.

Според Зарков думите на президента за обидното внушение на Нидерландия, че границата ни се минава за 50 евро и че това е цинизъм към България, вече са се чули и ще отзвучават в цяла Европа.

Не става дума за емоция, а за право, обясни Зарков. По думите му всичко, което и Нидерландия, и другите страни членки са казали, ние сме го направили. Точно обратните на решението на Нидерландия били диалозите, водени от страна на България с ЕС.

Казваме им, че правим страшно много стъпки в тази посока – върховенството на закона. И аз искам резултати не заради Нидерландия, а заради нас, каза Зарков.

Той обясни, че Европейската комисия на най-високо ниво, европейският парламент и практически всички други държави са на страната на България. Те да не би да имат по-малко притеснения от Нидерландия, попита риторично министърът.

Зарков смята, че не може да поставят под въпрос животът и достойнството на българските полицаи.

Ако парламентът спре 40 часа да се занимава с изборния кодекс, може да приеме законите, с които три правителства са се занимавали и които са във връзка с изискванията на ЕС.

От друга страна, за Шенген България е изпълнила всички изисквания, до едно. Тя има правото, а други го отказват.

Изборният кодекс

„Решенията са грешни. Това е ясно и на тези, които ги внасят. Тази комбинация от два типа гласуване в една секция обезсмисля всички усилия за честен вот, ще направи организацията на изборите трудна. Хората в секционните комисии ще са поставени на издевателства – ще стоят по 20 часа, ще смятат хиляди сметки. Това е погром“, допълни той.

„Електоратът на БСП с нищо не е по-лош, по-слаб и по-малко умен от другите. Не приемам това нещо. Г-жа Нинова знае, че това е простовато обяснение на спада на подкрепата към БСП. Това ще доведе до още по-голям спад.

С поредица от грешни решения БСП беше извадена от лявото, за да бъде вкарана в националистическа и консервативна ниша. Сега загуби позицията си на борец на ГЕРБ“, категоричен е Зарков.

Последните промени в Изборния кодекс не помагат нито за по-честни, нито за по-прозрачни избори, добави министърът.

„Да търгуваш с кодове на машини е „нон сенс“. Кодът е регулиран и публично има процедура как може да се види. Това е пореден епизод от този вреден дебат. Същите хора, които се съмняват в машините, повтарят, че те ще останат“, обясни министърът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts