| | | |

Министър Христов: Все още няма реално прекратяване на меморандума “Джемкорп”

Няма входирано споразумение, подписано от трите страни по меморандума с Gemcorp и IP3 за прекратяване по взаимно съгласие –

такъв документ не е входиран в деловодството и действа срока за едностранно прекратяване, който още тече.

Това съобщи служебният министър на енергетиката Росeн Христов пред парламентарната комисия по меморандума.

“Междувременно получихме писма от двете компании, че нямат претенции, но не сме получили от тях подписано споразумение за прекратяване по взаимно съгласие, т.е. към момента действа моето писмо за едностранно прекратяване, което де факто ще прекрати меморандума след около 2 – 3 седмици” посочи той.

Христов съобщи още, че засега не са установени щети за България от действието на меморандума, но и уточни, че ще не е приключила пълната проверка, вкл. за евентуално изтичане на информация.

“Подали сме доклад до ДАНС с всички индикации и опити за получаване на информация”, каза още той и добави, че следва компетентните органи да преценят дали е свързано с меморандума, каква информация е предоставяна и има ли евентуални щети за държавата.

Той разказа, че от юридическия отдел на МЕ са консултирали ръководството на ведомството по аналогичен случай, изтъквайки необходимостта от упълномощаване на министъра от МС за сключването и налагащата се ратификация на парламента.

“При подписването на меморандума с Gemcorp, очевидно е бил игнориран съвета на юристите на министерство на енергетиката”, коментира той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts