| | | |

Караха се, заплашваха се, обиждаха се и въпреки всичко БСП очаква …..

„Проектокабинетът „Габровски“ направи опит за създаване на мостове към другите политически сили, но това не променя факта, че това е кабинет, съставен от ГЕРБ. Позицията ни остава категорична – няма да подкрепим мандат на ГЕРБ“.

Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Атанас Зафиров в предаването “Здравей, България” по Нова телевизия.

Той изрази съмнение, че е конституционно възможно, при нереализиран първи мандат, същият премиер да бъде предложен за следващ и подчерта, че нито с първи, нито с трети мандат БСП биха подкрепили проф. Габровски и този състав на правителство.

Депутатът от левицата подчерта, че сред предложенията за министри има лица, които през годините са били свързани с БСП, но в момента те нямат никаква връзка със социалистическата партия.

Той коментира и възможността правителството да бъде избрано чрез т. нар. „падащ кворум“:

„За да се получи игра с кворума е необходимо 11 народни представители да не са в зала. Ако едно правителство мине с такава форма на подкрепа, то не би било по никакъв начин устойчиво.

Всички народни представители от групата на БСП ще участват в гласуването и ще бъдат против“, увери Зафиров.

„Партиите, които свалиха предишното управление, имат мнозинство в това Народно събрание. Сега имат добрата възможност да изберат кабинет. Нека видим как ще се развият събитията”, каза Зафиров.

Социалистът призова да не бъде губено повече време по процедурата за съставяне на правителство.

„Събитията трябва малко да бъдат забързани, защото загубихме достатъчно много време още с връчването на първия мандат“, каза Атанас Зафиров.

Ако се стигне до връчване на втори мандат, БСП очаква покана за разговори от „Продължаваме промяната“:

„Нека видим какви са техните нагласи, нашата нагласа категорично е за съставяне на кабинет“, каза Зафиров и добави, че ако третият мандат бъде връчен на БСП, партията ще предложи състав на правителство.

„Не очаквайте с 24 депутати да диктуваме нещата. Когато и ако дойде, ще предложим работещ вариант. Но нека изчакаме да бъдат изчерпани всички възможности”, каза още Зафиров.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts