| | | | |

Сандов изхлипа: Бачках по 12 часа, нямах почивен ден! Явно искат да ме дискредитират и да превземат…………

“Тъй като явно е в ход кампания по дискредитиране спрямо мен и работата ми като министър в предишното редовно правителство, ще се наложи да отговарям тук, на моята стена, за да разобличавам лъжите и внушенията”

Това сподели в профила си във Фейсбук Борислав Сандов.

Бившият министър на околната среда и водите не може да преглътне факта, че името му е забъркано в редица скандали. 40-годишният Сандов, родом от Мадан, изля своята болка в социалната мрежа.

Ето какво сподели още той в своя защита:

“Между другото, струва ми се, че тази кампания по черен PR е свързана и с получилите публичност опити за превземане на Зелено движение, на което съм съосновател и съм бил най-дълго време Съпредседател.

Поводът за настоящия отговор са статии в Труд, Епицентър и други сайтове със заглавия “Борислав Сандов и Тома Белев проспали изграждането на инсинератора в Гюргево”.

На първо място трябва да заявя, че писмо от страна на Румъния за този проект категорично не е стигало до моето бюро за резолюция, за да се говори за някакво мое бездействие.

На второ място трябва да поясня, че по смисъла на Конвенция за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст (Конвенция от Еспо) не съществува някакъв конкретен срок по мълчаливото съгласие, който да е бил пропуснат, за да се говори в тези статии за “проспали”.

Ако е имало някакво забавяне в отговора от страна на МОСВ, то това не е създало условия да бъде пренебрегнато мнението на България.

Именно поради тези причини сега има процедура по трансгранична оценка за въздействието върху околната среда на въпросния инсенератор в Гюргево и съветът ми към местната общественост в Русе е да потърсят помощта на експерти в тази материя и в такива процедури. Аз също съм готов да помогна.

В допълнение по темата, искам да напомня, че в началото на април 2022 г. делегация начело с Барна Танчош – Министър на околната среда и горите на Румъния бе на официално посещение в България, по моя покана.

В тези срещи не е поставян въпросът за това инвестиционно предложение, а бяха обсъждани редица други въпроси по проекти касаещи Конвенцията Еспо между двете страни.

Спомням си ясно, че на 1-и юни 2022 г. поисках официално включването на България в трансграничен ОВОС на проект свързан с ремонт на един от реакторите на АЕЦ Черна вода и за разширение на хранилището за отработено ядрено гориво към същата.

Бях и в непрестанна комуникация с Министъра на транспорта Nik Sabev относно целите за управление на зоните от Натура 2000 по поречието на Дунав, които бяха приети от наша страна и трябваше да бъдат отразени в контекста на съвместен българо-румънски проект с европейско финансиране.

Накрая, относно “проспиването”, искам да споделя, че почти всеки мой работен ден начело на МОСВ е започвал в 9:00 ч. и е завършвал около 21:00 ч.

Докато бях министър не съм имал нито един ден в отпуск, а около половината от уикендите в този период съм бил в страната или в чужбина по работа.

И така, категорично не е имало действие или бездействие от моя страна, или от страна на МОСВ, което да повлияе по някакъв начин на това дали да има или не инсенератор на северния бряг на р. Дунав, в близост до Русе.

Този въпрос се решава сега, с процедура, която е в действие и не е била пропусната.

снимка Архив

Similar Posts