| | | |

ГЕРБ реже ПП за кабинет: Няма да позволим у нас да се перат руски пари

„ГЕРБ няма да подкрепи „Продължаваме промяната“ при съставяне на правителство на малцинството с втория мандат.

Те са партия, която говори едно, а върши точно обратното. Казват, че искат евтини горива, а гласуват в защита на „Лукойл“ и техните свръхпечалби.

По темата „Джемкорп“ знаем, че се перат пари на руски олигарси. Ние не позволихме това да се случи”.

Това каза в предаването “Лице в лице” по БТВ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по повод опитите на “Продължаваме промяната” да състави правителство с втория мандат.

Така енергийното острие на ГЕРБ в парламента и ексресорен министър Делян Добрев попари и последните надежди на някои в редиците на ПП, че може да се стигне действително до съставянето на кабинет с втория мандат от “Дондуков” 2.

Пред Би Ти Ви Добрев се разгневи заради това, че в НС за пореден път се оформила коалиция на руския петролен гигант, в която този път влизат ПП, заедно с БСП и Възраждане.

Има данни, че чрез меморандума с “Gemcorp” ПП са се опитали да перат пари и да вкарват сенчести пари в българската икономика. За това има неоспорими доказателства в чужди служби.

“Този меморандум уж не е ангажиращ, а има арбитражна клауза”, подчерта още той. По думите му целта е този меморандум да бъде показван на инвеститорите и по този начин сенчести капитали ще влязат в “Джемкорп” и след това в българската енергетика.

Добре че не ги спряхме, категоричен е той

“Те дебатираха по несъществени промени в търговския закон и когато предложих да удължим времето, за да обсъдим свръхпечалбите на „Лукойл“, които да стигнат до хората, веднага лъсна тази коалиция.

Тази коалиция не иска да се изземат свръхпечалбите на “Лукойл”. Те работят в интерес на една частна руска фирма, заяви Добрев.

Той коментира и внесения данък от “Лукойл”. 17 милиона от внесените 90 милиона са данък общ доход, удържан от заплатите на служителите, а останалите 73 милиона е авансов данък.

“Никой не отрича, че “Лукойл” ни ограбва”, категоричен е Добрев. Има изследвания, че от дерогацията печели изключително “Лукойл”, според председателя на енергийната комисия в парламента.

Те гласуваха „против“ и се разпуснахме още в 14 часа”, смутен е Добрев от поведението на депутатите на Кирил Петков и Асен Василев.

Ако нашият законопроект бъде приет, разликата между “Брент” и уралския нефт няма да отива в швейцарски сметки, а във Фонд “Енергийна сигурност”, добави той.

Няма да подкрепим ПП и заради природния газ. Тази зима ще плащаме висока цена, защото ПП напълниха хранилището с възможно най-скъпия газ. Похарчиха милиарди за газ без търг и конкурс, а обвиняваха ГЕРБ, че дават пари чрез инхаус процедура, посочи депутатът от ГЕРБ.

Според Делян Добрев има шанс за съставяне на правителство с третия мандат. Виждам, че в Народното събрание страстите утихват, отбеляза той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts