| | | |

“Демократична България” ще сезират Конституционния съд

ДБ ще сезират Конституционния съд за промените в Изборния кодекс. За тази цел те ще потърсят подкрепата на другите парламентарни групи.

Това стана ясно от изказване на депутата Атанас Славов от трибуната на Народното събрание.

Всички пороци на приетия законов акт обосновават нашето решение като ПГ да инициираме искане за противоконституционност на приетия законопроект, за което ще потърсим подкрепа в другите политически сили, каза Славов.

Без спазване на принципите за предвидимост, кохерентност, прозрачност, обществено консултиране, с колизия между текстовете, предложени на второ четене и първоначалните – така са били приети промените в изборния закон според Славов и това са неговите пороци.

Трябва да сме наясно с няколко неща.

На първо място – машинното гласуване е една фикция, такова нещо няма. То практически е отменено, което поставя въпроса има ли равнопоставеност между двата вида избор с хартии.

Равнопоставеността е нарушена, което е елемент на противоконституционност в новия Изборен кодекс, обясни юристът.

Има разминаване и между формата и съдържанието в закона. Формата казва, че имаме машинно гласуване, тълкуването обаче на текстовете показва, че такова няма, допълни още той.

Вече три часа депутатите дебатират над промените в Изборния кодекс и ветото на президента Румен Радев. Преди седмица то бе отхвърлено в правната комисия в рамките на само два часа.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts