| | | |

Радев се сопна на Корнелия: Докато Нинова умува, МО свърши нейната работа

Ветото на оръжията за Украйна е абсолютно безпредметно, каза президентът Румен Радев в отговор на решението на “Възраждане” и БСП ще сезират КС за предоставянето на военна помощ на Украйна.

Радев призова всяка институция и всяка партия стриктно да се придържат към закона.

“Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Сезирането на КС след ратификация на международен договор е невъзможно. КС категорично няма за какво да се произнесе”, каза той.

По думите му сезирането на КС е абсолютно безнадежна кауза и няма да има никакъв ефект, както и ветото.

Войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор със страната за такава помощ, коментира държавният глава.

„Ветото е абсолютно безпредметно. Сезирането на КС след ратификация на международен договор е невъзможно.

Докато Нинова умува дали да сезира КС, което е безнадеждна кауза, Министерството на отбраната свърши нейната работа. То ревизира наложения му от парламента договор с Украйна”, поясни той.

Радев беше категоричен, че алинеята, срещу която Нинова протестира, е отпаднала от договора.

„Това е съгласувано с Украйна. Това ще бъде внесено като вариант в Народното събрание след Нова година.

Надявам се г-жа Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която никое правителство няма да може само да взема решения за военна помощ за Украйна, а това ще стане само и единствено със санкциите на парламента”, каза Радев.

В МО са извършени анализи какво може и не може да се даде на Украйна.

Категорично няма да се дават самолети, зенитно-ракетни комплекси и танкове, които могат по някакъв начин да накърнят нашите бойни способности, каза още той.

За обвиненията, че бави връчването на втория мандат, Радев заяви, че най-важната цел е да имаме редовно правителство. Партиите имат време да намерят път един към друг, каза той и поясни, че ще връчи втората папка веднага след Нова година.

Радев не пожела да говори за третия мандат преди да се е изчерпал вторият.

Източник БНТ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts