| | | | | |

Русия обяви български журналист за издирване по “член от Наказателния кодекс”

Руското вътрешно министерство издирва българския разследващ журналист Христо Грозев, съобщава ТАСС.

В краткото обявление се казва, че Грозев се издирва по “член от Наказателния кодекс”, но без да се посочва кой точно.

Припомняме, че Христо Грозев е българската следа в разследването на Bellingcat за това кой и как се е опитал да убие руския опозиционер Алексей Навални с химическото оръжие “Новичок”.

Мрежата Bellingcat е обявена за чуждестранен агент в Русия от октомври 2021 г., а през юли руската главна прокуратура обяви, че дейността й е нежелана в Русия.

През юли руската Федерална служба за сигурност обяви, че е осуетила заговор на украинските разузнавателни служби за примамване на руски военни пилоти да се предадат на Украйна със своите самолети в замяна на милиони щатски долари в плащания.

Използвайки традиционна комбинация от фалшиви “доказателства” и свободно интерпретирани факти, ФСБ обвини лично и Грозев в съпричастност към заговора за отвличане на самолет.

Тогава той отрече да е участвал в подобен заговор и каза, че екипът на Bellingcat е снимал разследване за това как ФСБ и украинските разузнавателни агенции се опитват да се надхитрят една друга.

Според журналиста опит за отвличане на самолетите наистина е имало, но той е организиран не от украинското разузнаване, а от група бивши украински “оперативни работници”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts