| | | |

Петков/Василев се сгромолясаха! Острото заклеймяване на ГЕРБ в един момент се обърна срещу тях

Едва връчен втория мандат за съставяне на правителство и политиците вече гледат към третия.

Това става ясно от декларациите на парламентарно представените партии, с които започна новата за 2023-та сесия на Народното събрание.

За всички е кристално ясна ситуацията, че “Продължаваме промяната” са в тотална и дълбока изолация и никой не иска да подкрепи кабинет, в който министри ще бъдат отново Кирил Петков и Асен Василев.

Двамата буквално взривиха всички възможни мостове, по които може да се търси съгласие около техните идеи.

Признанието на президента Радев, че Кирил и Асен са една шарлатания, която трябва да надживеем, и че лансирането им е било грешка, което дойде в края на 2022-ра, предначерна политическото им бъдеще.

Заедно с това Петков/Василев персонално загубиха подкрепата на задокеанските си покровители, защото за Вашингтон стана неприемливо да се идентифицират с тяхната несъстоятелност.

Днес вратите им на Запад са затворени, защото европейските лидери прозряха, че ПП не са стабилна сила, която може да подготви и да проведе трансформации в обществената и икономическата система, без това да взриви държавата.

Стилът на ПП, който представлява изключване на всички, които по тяхно усмотрение не са от „правилните хора“, ги изолира от останалите политически сили с изключение на ДБ.

Острото заклеймяване на ГЕРБ в един момент се обърна срещу тях.

Днес основните политически сили клеймят ПП като политическа сила, провалила държавата само за седем месеца управление.

Тежкият инфантилизъм, аматьорщината в политиката остават запазена марка за правителсвото на ПП, което ще бъде изучавано в учебниците като пример за анти-власт.

Взимането на решения под външен натиск, без да се отчитат националните интереси, превиването на гръбнак пред чужди покровители, бе доведено от Петков/Василев до невиждани в последните 30 години нива.

Управлението им се люшкаше между некомпетенност и арогантност, от самовлюбеност до откровена лудост. Действита им бяха като на талибани – рушат, без да поглеждат какво оставят след себе си.

Дошли на вълната за борба с корупцията, правителството на харвардците развихри до чудовищни размери корупцията в държавата.

Петков/Василев провалиха шанса на България за влизане в Шенген и Еврозоната и зачеркнаха идеята, че млади и образовани навън българи могат да поемат кормилото на държавата.

Щетите от погрома, който Петков/Василев извършиха върху българската държава, дълго време ще тегнат върху нейното бъдещо развитие.

За третия мандат като спасителен за държамата шанс говориха днес всички – от най-голямата парламентарна група – ГЕРБ, до най-малката – “Български възход”. И призоваваха за разум.

“Третият мандат е кризисен, той е нестандартен и също трябва да бъде използван максимално добре, за да решим политическата криза”, каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

И посочи, че третият мандат трябва да бъде конструиран разумно според реалностите, а не според мечтите и надеждите.

“ПГ на ГЕРБ-СДС бе готова на компромиси и тя направи компромиси. Надявам се, че през тази сесия ще сложим край на политическите иновации”, каза още Биков.

И изтъкна, че по време на бюджета се е видяло, че в парламента има мнозинство – ГЕРБ, ДПС, ДБ и БВ.

По-рано Деница Сачева от ГЕРБ – СДС заяви по БНТ, също гледайки към третия мандат, че най-голямата партия би го подкрепила, ако го получи ДБ. Нещо повече – партията на Борисов не поставя условие да участва с министри в него.

Очевидно всички гледаме вече към третия мандат и там е последният шанс, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Ние бихме го нарекли мандат на разума, стига емоции. Нека с разум, но без недопустими компромиси, без задкулисни договорки, открито да се опитаме да сложим край на политическата нестабилност”, пожела тя. “

Тази сесия може да върне разума, да даде стабилност и перспектива за България. Може да улесни живота на българските граждани и да гарантираме националното достойнство на България на международната сцена.

Или може да задълбочи кризите и да тласне страната в още по-голяма безпътица. Кое от двете ще се случи зависи от нас тук”, предупреди Нинова.

Няма да има оправдание за никого, ако се провалим в опита за третия мандат, категоричен бе председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Хората ни дават ясен знак, че ни дават шанс да продолеем политическата криза, която ни води към институционален срив. Демонстрират изключително търпение и ние не трябва да пропиляваме тази възможност”, отбеляза той.

От ДПС поискаха антикризисна програма.

“Всички партии да загърбят политическия егоизъм и да седнат на масата на преговорите, за да разпишем приоритетите за страната, които ще я изведат от кризите”, заяви Карадайъ.

“Време е да погледнем хоризонта на надеждата. Да излезем извън дребните си партийни егоизми и лични вендети и да погледнем към бъдещето, което България може да има.

Няма да има решение на нито една криза, без да дадем надежда. Време е за надежда”, заяви пък председателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Той също имаше предвид третия мандат. Според него този парламент трябва да излъчи правителство, което може да прави реформи – правителство, което не просто да почива на това, че сме стигнали третия мандат и вече няма накъде да ходим и трябва да сглобим нещо.

Трябва да почива на правителство, което стъпва на ясна програма”, посочи Христо Иванов.

За диалог призова и лидерът на “Български възход” Стефан Янев.

Съставянето на правителство е основната задача пред парламента. Алтернативата са предсрочни избори, посочи лидерът на “Български възход” Стефан Янев.

Той призова не да се търсят оправдания, а да се търси начин тази задача да се изпълни.

Явно никой в парламента не дава шанс на втория мандат, който получи акад. Николай Денков от “Продължаваме промяната”.

И може би затова парламентът не включи в дневния ред на първия си ден декларацията с управленските приоритети на ПП.

А от партията заявиха, че по подкрепата за точно тази декларация ще съдят ще има ли подкрепа за тяхно правителство. И, ако не я получат, ще върнат мандата.

Засега обаче са си осигурили само подкрепата на ДБ. От БСП им отказаха. БВ не са обявили решението си.

Но декларациите от парламентарната трибуна говорят недвусмислено – всички гледат към третия мандат.

Оттук нататък шансът за третия мандат зависи от решението на Радев на кого ще го връчи.

Борисов енергично настоява третият мандат да бъде даден на ДБ, като обещава да подкрепи правителство, дори и ГЕРБ да не участва в него.

Засега никой не коментира, как ще се развие ситуацията, ако мандатът отиде при БСП.

За мандатоносител загрява и Стефан Янев.

Топката е в президента.

А развръзката ще дойде другата седмица.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts