| | | |

Денков атакува Радев: Президентът не иска диалог, това е вредно!

Трябва да стабилизираме политическата система и да увеличим доверието към страната в международен план.

Това заяви премиерът Николай Денков, който участва в „Среща на бизнеса с правителството: Очаквания и прогнози за 2024 г.“, организирана от „Капитал“, съобщи БТА.

Премиерът Николай Денков заяви, че кабинетът има програма за управление за следващата година и половина.

Нашата програма е планирана за момента до края на 2024 г. с ясната заявка, че ако всичко върви добре, сме готови да продължим и напред. Другите партии – БСП, ИТН, „Възраждане”, в момента не предлагат нищо позитивно и причината е, че нямат позитивна алтернатива, изтъкна премиерът.

Денков постави акцент върху реформите у нас като на първо място постави правосъдната система, администрацията и образованието.

По думите му, цел на България е и влизането на страната в Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

“Трябва да увеличим доверието в международен план, защото инвеститорите се интересуват от това! Трябва да стабилизираме политическата система, защото всички инвеститори в момента казват, че ако няма политическа стабилност, за тях това е проблем“

В дългосрочен план едноличното управление не е добро, каза премиерът Николай Денков по време на форума. Така той отговори на въпроса как се вземат решенията в новата политическа конфигурация.

Премиерът даде за пример промененото първоначално намерение на парламента за дерогацията при преработката на руски петрол:

“Решително бях против това, което видях като текстове. Обадихме се, казахме – това няма как да се реализира, то просто не е реалистично. Успяхме да обсъдим. Оттам беше променено между първо и второ четене.

Това е само един пример за това, ако има уважение, ако има внимание, как може да се използва този диалог между различните институции, за да изкристализират, от една страна, правилни решения, а от друга страна – решения, които са припознати и могат да бъдат устойчиви във времето.

Със съжаление трябва да кажа, че до момента има една институция, която не се включва в този процес. Това е Президентството.

Това е разочароващо и предвид ситуацията, която се развива около нас, това би могло да бъде и доста вредно и затова моят призив към всички институции е да търсим диалога, да търсим начина, по който да обсъждаме, за да можем да вземаме най-правилните решения”.

“Ние имаме дълбокото убеждение, че нашият регион – България и съседните страни трябва да работим заедно. Ние често показваме, че можем да бъде устойчиви на кризи, където другите държави имат стагнация и пр.

Смятаме, че този потенциал може да бъде много по-висок, затова трябва да развием нашите институции и да задълбочим доверието в международен план”, каза още Денков.

„До момента има една институция, която не се включва в този процес – президентството. това е разочароващо и би могло да бъде доста вредно, затова моят съвет е да търсим диалога”, заяви той.

„Нашата програма е планирана до края на 2024 г. с ясната заявка, че ако всичко върви добре, сме готови да продължим напред“, посочи премиерът.

Той подчерта, че правителството има няколко групи приоритети, свързани с усъвършенстването на институциите, интегрирането на България в различни международни структури и модернизиране на икономиката.

Според премиера в страната ни има забавени реформи.

„На първо място това е правосъдната система, където през последните месеци има активна работа и съществен напредък“, отбеляза премиерът. Той посочи и необходимостта от реформи в държавната администрация.

Във втората група приоритети Денков отбеляза необходимостта от интегрирането на България в различни структури, сред които Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Модернизацията на българската икономика бе третият приоритет, върху който акцентира премиерът.

„Нашият регион и страните в него трябва да работим заедно и имаме амбицията да станем сред водещите региони в Европа“, каза Николай Денков.

Ако успеем да реализираме това, което правим в момента, България ще бъде друга, заяви още премиерът.

Моето усещане е, че докато правителството успява да предостави резултати пред обществото, пред политическите ни партньори, то ще бъде изпълнено със смисъл и ще бъде устойчиво, каза Денков.

Никой от нас не знаеше как ще потръгне правителството и нямаше пълната увереност, че ще успеем със задачите, които сме си поставили, добави той. По думите му правителството е успяло почти във всичко на 95%.

Някои от най-трудните реформи и в правосъдието, и в енергетиката вече са факт, каза той. Те трябва да бъдат изпълнени със съдържание, заяви Денков.

По думите му правителството е успяло да ги реализира, въпреки опитите за политически удари, защото има политическата подкрепа. Наред с политическата турбуленция, ние се грижим да придвижим България напред. Без това да се случи, няма как да очакваме да живеем по-добре, посочи премиерът.

Той заяви, че ако правителството престане да дава резултати, тогава то ще се обезсмисли. Вървим по план, умерен оптимист съм, че има всички основания да очакваме това да продължи, защото вършим нещо много полезно за България, каза Николай Денков.

Той каза, че България има изключително добра и стабилна фискална ситуация. Ние сме вторите по отношение на най-ниския дълг, което е забележително постижение. През цялото време успяваме да запазим 3% дефицит и няма индикации, че ще загубим контрол върху него, каза премиерът.

Според него има противоречие в изискването за конвергенция и едновременно с това в изискването за ниска инфлация. Има варианти да се оцени, че при нас инфлацията е привлечена отвън. Има разбиране, че това не е изцяло в ръцете на правителството, каза Денков.

По думите му инфлацията се успокоява и той е умерен оптимист, че ако няма значително ескалиране на конфликта в Близкия изток, инфлацията ще продължи да пада.

По отношение на таксата за пренос на руски газ Денков каза, че с нея връщаме конкуренцията на пазара, за да намалим печалбите на “Газпром”, да намалим средствата, които влизат в бюджета на Русия, за да води войната в Украйна, и създаваме реална конкуренция с другите източници на газ.

Не е случайно, че България беше една от първите държави, на която “Газпром” спря газа, защото това е средство за натиск, каза Денков. По думите му “Газпром” успя да издейства различните дерогации за нефт и и газ в опит за въздействие на политиките на определени държави, създавайки и нелоялна конкуренция за цената на газа.

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка; Кадър

Similar Posts