| | | |

Трифонова с още потресаващи разкрития как Киро и Асен искали да дадат енергетиката ни на руснаците

Месец преди меморандумът да бъде сключен, той вече е бил консумиран

„ДАНС открива изключително стряскащи данни за тежки обвързаности. Нашата нова цел е да започне сериозна проверка и информацията да бъде публикувана. Едната компания е обвързана с президента на Руската федерация“.

Това заяви в „Тази неделя“ Десислава Трифонова, депутат от ГЕРБ и председател на временната комисия за меморандума Gemcorp.

снимка Архив

На 25 февруари има среща в Министерството на енергетиката с “Джемкроп” и още същия ден тогавашният изпълнителен директор на “Булгаргаз” Людмил Йоцов праща мейл до корпорацията, с която се иска доставка на газ за март месец при все още действащ договор с “Газпром”.

Това е ден след началото на войната на Русия срещу Украйна, посочи Трифонова.

Освен всичко такива доставки може да се правят само през борсата, допълни депутатката.

Имало е дълга кореспонденция, но не и доставка, т.е. нищо не сме платили, призна тя. Но фактът, че са нарушили законът за енергетиката, малък ли е, попита тя.

Докладът на оглавяваната от нея комисия бе приет миналия четвъртък от НС и се дава за разследване на прокуратурата.

Трифонова подчерта и интереса към “Топлофикация – София” на корпорацията, като се възмути, че министърът говори с корпорацията за инвестиции в предприятие, което не е под шапката му, а е собственост на столичната община.

То обаче е обявено за стратегическо за държавата, кметът на София също се е срещала с представители на фирмите от корпорацията и е получено ангажиращо писмо за инвестиционни намерения, припомни водещата Мария Цънцарова и попита дали кметът е сигнализирал за проблеми с “Джемкорп”.

Въобще не сме обсъждали какви срещи са имали, общината може да прави неща за своето дружество, но в крайна сметка не знам да са предприемани действия, отвърна депутатката от ГЕРБ.

„Министър-председателят на републиката в онзи момент Кирил Петков ни е излъгал от парламентарната трибуна, че няма руски капитали.

Той каза, че е възложил проверка. Писмо на ДАНС казва, че не са възлагани проверки от Кирил Петков или от Министерския съвет.

Притеснителното нещо, на което никой не обърна внимание, е, че Кирил Петков излъга, че е възложил проверка на потенциалния инвеститор и че в корпорацията няма руски капитали, подчерта Трифонова.

Припомни, че през април тогавашният премиер обявява пред депутатите, че е възложил проверка на службите и цитира думите му оттогава:

“Когато го подписахме, ние възложихме проверка и установихме, че към този момент няма руски инвеститори”.

А в писмото на ДАНС до временната комисия се посочва, че премиерът не е възлагал проверка от службата, допълни тя.

Петков е опроверган и от Гълъб Донев, който казва, че в МС няма документи за възлагана проверка.

Той и след 8 април, когато е казал, че е възложил проверката, не е възложил проверка след това.

ДАНС е получила много нови данни от партньорски служби, който е изпратен на Кирил Петков.

Той го крие от Корнелия Нинова, крие от Христо Иванов три месеца по чекмеджета“, добави тя.

„Открихме множество нарушение за подписването на меморандума с Gemcorp – нарушения на Конституцията, нарушения на договора за Евратом, за което Европейската комисия може да ни санкционира, нарушения на Устройствения правилник на Министерския съвет“, коментира Трифонова.

Тя допълни, че договорът е имал клауза за арбитраж, поради което е трябва да бъде ратифициран от Народното събрание.

„По принцип няма практика държавата да сключва такива меморандуми в такъв мащаб“, посочи депутатът от ГЕРБ.

„Щетите са много големи.

Най-голямата щета е, че правителството на „Продължаваме промяната“ е действало в изцяло руски интереси.

Този меморандум е в услуга на руската държава.

Ако беше продължило неговото изпълнение и всички тези инвестиции се бяха осъществили, държавната енергетика щеше да стане руска собственост“, категорична е Десислава Трифонова.

По линия на международната правна помощ България трябва да получи допълнителна информация, защото има сериозни обвързаности и към настоящия момент на лица от корпорацията с президента на Руската федерация, заяви още Трифонова.

Претенции към компанията IP3 нямаме, тя е с добър имидж и разговорите в САЩ са били с нея, но до днес не е ясно как “Джемкорп” се появява после в меморандума, посочи тя.

И настоя, че трябва да се изясни с помощта на Лондон работил ли е Асен Василев с Атанас Бостанджиев (представител на корпорацията за България).

Да се установи и с какви още руски граждани се познава бившият вицепремиер.

Това е офшорка, данни за чиито собственици и до днес няма данни, но има обвързаности с Русия, заключи Трифонова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts