| | | |

Борисов отговори на Асен Василев за срещите си с Радев и се извини на Христо Иванов ВИДЕО

Аз съм оптимист за следващите няколко дни.

Бойко Борисов проведе извънреден брифинг в централата на ГЕРБ. До него седнаха председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, Делян Добрев, Томислав Дончев и Даниел Митов.

снимка Кадър

“Ако не приемем нашия закон в четвъртък, Лукойл ще продължи да прибира по 3 млрд. лв. за сметка на българските граждани. Пълно безобразие е бензинът и дизелът да са по 3 лв.

Имаме и проект на решение, което е за построяване на 7 блок на АЕЦ Козлодуй и за започване на работата по 8 блок, имаме лицензирана площадка и ОВОС”, каза Делян Добрев на срещата.

“Всяко изречение завършва с “волята на президента”.

Това са важни неща за нас. Воля има. След 10-15 години излизат пети и шести реактор и там да се превърнем само в клиенти ли?

Оптимист съм и парламентът показва, че работи ефективно.

Горанов, стига си чел. Имаме стабилни мнозинства и всичко ще мине със 160-170 депутати. Ще ви кажа от къде – ГЕРБ-СДС, ДБ, ДПС, Промяната, БСП също”, отбеляза Борисов.

“Когато говорим истини, те не се усмихват. По-добре да не ги натъжаваме с имена, защото се подвеждам, цитират ме и после ме съдят, за да стане публично. Все едно аз ги натъжавам.

Като спрете сега милиардите към “Лукойл”, няма да са натъжени само те. Вече с близо 70-80 стотинки сме върнали цените назад. Аз съм изключителен оптимист за следващите дни.

Ще има огромно мнозинство за хората с увреждания, защото е правилно, за горивата и за реакторите също, защото гарантира България да остане ядрена държава, защото съдържа огромен човешки потенциал”, допълни той.

Лидерът на ГЕРБ припомни, че утре ще се състои кръглата маса относно промените в съдебната система.

“Да спрат да говорят празни приказки и да го направят. Този парламент е изключително дисциплиниран. Не е като едно време с мъка да се ходи на работа. Виждам много ентусиазъм, което е похвално”, каза той.

“Що се касае до третия мандат – има реални шансове да стане, ако отиде в “Да, България”. Ако отиде във “Възхода” евентуално ще събере мнозинство, но няма да е стабилно.

Преди месец съм давал предложение, но мислех, че те са в добри отношения с хората, които дават мандатите, но животът показва, че не е така.

Ако искат да изложат БСП за пореден път, при положение, че имаме решение на конгрес, не знам дали хората на ДБ ще се съгласят да направят коалиция с БСП.

В мандат, даден на ДБ, извинявам се на Христо Иванов, не съм искал да предопределям и да го заличавам като политик.

Да предложиш някого за премиер не мисля, че е заличаване. Важното е този човек да е овластен от партиите и коалициrте, за да може като дойде на разговори с нас да предложи каквото има да предлага”, посочи Борисов.

И обясни, че не разбира плановете на Иванов какво визира под техническо правителство. “Техникът може да завие лампата, да поправи лампата”, заяви той.

За мандата на ДБ той не е говорил нито за министри, нито за състав на кабинета. “Знам политиките им, но ще искам подписване и то на лидерите. Иначе слагаш някой и на другия ден викаш; “беше много добър човек, ама днес не го харесвам и може така да ни отиде подкрепата”, добави бившият премиер.

“Не им поставяме никакви условия, пожелаваме им мъжество. Това е трудно и опасно за всяка партия, но ние сме го правили 3 пъти, с Габровски 4 пъти. Затова сме в политиката.

Не сме в нея да грачим по телевизиите и да търсим кусур на Радев. Той не ни е длъжен, уважаеми, г-н Василев”, заяви още Борисов.

И обясни, че на мястото на служебните министри той нямало да ходи в парламента, защото няма какво да им направят като наказание. Те проявявали добро отношение и парламентаризъм. Трябва да сте благодарни, че идват на контрол и проявяват държавническо отношение. По-предишните идиоти нямаше да дойдат”, смята Борисов.

И отново настоя за споразумение, което да гарантира правителствената политика. “Важно е да се подпишем под това, което се изпълнява, а не да шикалкавят. Вариантът е в техните ръце. И само така може да има стабилно работещо правителство”, смята той.

Тогава и ПП щели да го подкрепят. “По ценности, както казват, щат не щат, тия неща трябва да ги подкрепят.

“Правителството на Габровски щеше да събере повече от 130 депутати, ако ДБ го бяха подкрепили, което е стабилно мнозинство.

За хубаво или лошо, партията на Промяната взе място вляво. Няма как да се разположат вдясно с популистките си решения.

Ако се разположат вдясно, ДБ трябва да се съобразява с популистките им решения. ГЕРБ, ДПС и ДБ бяха толкова единни, за да не се случи фалита на държавата, че се притесних”, обясни лидерът на ГЕРБ.

“За радост, цените на петрола падат, така че би могло да живеем по-евтино отколкото преди войната. Войната става все по-кръвопролитна и гадна. Това, което прави Путин е непростимо и историята ще го осъди”, каза той.

Той се обърна към Христо Гаджев, апелирайки го да направи каквото е необходимо, за да се подкрепи пращането на военна техника и помощ в Украйна.

“Трябва само малко повече кураж, няма да му казвам на Христо името, но давам и реални примери.

С Христо Иванов се разбрахме за Северна Македония и тя тръгна по пътя на ЕС и НАТО. Същото беше за Еврозоната, бюджета, F-16, за Шенген, “Лукойл”, посочи Борисов.

Според него не е имало толкова стабилен парламент до момента.

“Да сложат който искат, но да използват случая и да съберат мнозинство. Нас ни имат. ПП седят в изолация на всички закони, които изброих.

63 човека само им гласуваха декларацията. 63-ма от 240.

А ние с хора, министри и правителство – 115 човека. Е, кой е в изолация, уважаеми коментатори по телевизията”, попита той.

“Вече не са и усмихнати, благодарение на Делян Добрев.

Не ми приписвай злини. Искам да са щастливи. Петък да си пожелават щастлив уикенд. Някой има ли против да участваме в правителство с ДБ”, обърна се той към своите.

“Асен Василев продължава да лъже. С Радев нито съм се чувал, нито съм се виждал. Ако докаже, че сме се виждали, ей тук ще си разпиша оставката.

Не се месете в работата на другите партии, аз затова му се извиних на Христо Иванов.

Явно след Кирил Петков като кажеш, че някой става за премиер, било обидно. Сложете когото искате, аз не съм го направил с лошо чувство.

Криво ми е за Мариците. Хубаво е, че синдикатите отидоха и разбраха какво са им подготвили и няма съмнение, че Асен Василев го е направил.

Убеден съм, че всички закони за енергетиката ще минат със стабилни мнозинства в НС, заяви Борисов.

Ако се приеме проектът, всеки, който отиде на бензиностанцията, ще си вземе единия лев. Защо при 36 долара на руския петрол, който само ние в Европа преработваме, благодарение на ПП, натъжавате хората, попита реторично Борисов.

За радост, цените на уралския петрол падат и можем да живеем по-евтино, отколкото преди войната. А войната става все по-кръвопролитна, така е историята ще осъди Путин.

И за горивата, и за реакторите ще има огромно мнозинство, защото е правилно, обобщи Борисов.

Той изтъкна, че и преработването на Плана за възстановяване пак ще мине с огромно мнозинство, защото е правилно. Поел съм ангажимент да влезе и медиацията, обещахме на съдийското съсловие, отсече Борисов.

Не е срамно и лошо да поддържам връзка с Радев, но в последните години не го правя. Нито той, нито аз. И когато ги изобличим в шарлатании, казват, че сме заедно.

Ние поне нямаме тежестите, че сме ги довели и показали. Грешка, Асен Василев го показа Плевнелиев. Както Радев, така и аз горчиво съжалявам”, допълни той.

“Сабрутев каза, че приятелството ни с Радев било видно. Какъв е бил? Съди ме, че нападам “Газпром”.

Партията има адвокат, а той пълномощни и всеки, който има претенции към физически лица или цялата партия.

Представяте ли си, ако заведем контрадела за милиарди. Сиреч, присъдите трябва да са четири пъти по-големи”, заключи Борисов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts