| | | |

Радостин Василев призна: Бойко Борисов е причината да не отидем на лидерската среща

Депутатът от “Продължаваме промяната” Радостин Василев разкри защо от партията му няма да уважат поканата на Корнелия Нинова от БСП за лидерска среща, на която да обсъдят третия мандат.

“Не приехме да участваме на лидерската среща на Корнелия Нинова по няколко причини. Първо, тази среща е много закъсняла. Това е трети мандат, първият беше на ГЕРБ, когато Борисов не се появи на такава среща, когато инициативата беше на ГЕРБ за съставяне на правителство.

Тогава той извади кабинет, който бе отдалечен от ГЕРБ, наричаха го експертен. А сега третия мандат аз го наричам мандат на отчаянието и възможността несъвместими проекти да се прегърнат в името на България в кавички

От първия ден на парламента сме изключително мотивирани да покажем, че България има нужда от национални приоритети. Видя се обаче, че много трудно може да се постигне подкрепа.

Това заяви Радостин Василев от „Продължаваме промяната“ (ПП) в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Тази среща показва формирането на нещо, което доведе до избора на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание. Да видим дали ще има нещо отвъд предела на допустимото утре“, посочи той.

Василев изтъкна, че Бойко Борисов е причината ПП да не отиде на лидерската среща.

Въпреки това, депутатът не изключва разговори с БСП. „Такива разговори, които са за основополагащите принципи и за политики. Макар и като опозиция бихме дали подкрепа по някои теми на БСП“, увери той.

По думите му случаят „Nexo“ е поставил няколко теми, най-важната от които за несъвършенствата на закона за финансирането на партиите.

Трябва да работим върху начина на финансиране на партиите, а не по Изборния кодекс, отбеляза Василев по повод новината, че служители на криптобанката “Нексо”, в която влезе ДАНС, са дарявали пари за предизборните кампании на “Демократична България”.

Според него “статуквото” атакувало ДБ за “Нексо”.

„В случая става дума за финансиране от физически лица, не от фирми, което е забранено. Може би е дошло време и за Закон за лобизма“.

„Много интересно е, че в България прокуратурата се намесва с гръмки акции в подходящия момент, когато се заговори за т.нар. статукво.

Вече 14 години България не е в състояние да направи законодателство за разследване на главния прокурор. Сега сме близо до такова законодателство, но то е разделителна линия. Ако не бяха бламирали миналата правна комисия, вече щяхме да сме го приели. Вижда се, че има съпротива в системата“, изтъкна Радостин Василев.

„През последните 14 г. многократно сме критикувани, че нямаме такъв механизъм. Ако държавата не иска да продължи напред и да бъден приети за пълноправен член на ЕС, трябва да продължим напред. Държавата плаща цената на 20 години управление с определени договорки“, каза още представителят на ПП.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts