| | | |

След бурни дебати: Парламентът осъди Гладомора

Със 134 гласа “за” и 26 “против” гладоморът в Украйна през 1932-1933 г. беше обявен за геноцид и в България след решение на Народното събрание.

В гласуването не участваха депутатите от БСП, а тези от “Възраждане” гласуваха “против”.


На 15 декември Европейският парламент прие резолюция, с която признава Гладомора за геноцид над украинския народ. И тогава нито един от петимата български социалисти не участваха в гласуването.

Големият глад през 1932-1933 година, наричан Гладомор, обхваща “зърнените” райони на бившия СССР – Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал.

От глад през този период са загинали над 8 милиона души, от които най-много – близо 4 млн. милиона в Украйна, 2 милиона в Казахстан и Киргизстан и 2-2,5 милиона в Русия.

Понятието “гладомор” е съчетание от двете украински думи – “глад” и “унищожение”. Или иначе казано – гладна смърт.

Тя обаче не е следствие на суша и неплодородие, а на целенасочена политика на властите в СССР оглавявани от Йосиф Сталин – те провеждат насилствената колективизация и “разкулачване”.

В текста, приет от парламента, се предлага всяка последна събота на ноември да бъде обявена за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

Във връзка с това има и позитивно становище от Министерството на външните работи.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts