| | | |

Енергиен експерт: Нарушенията на Александър Николов са много

“Aко Александър Николов беше купувал газ през борсата, част от обвиненията щяха да отпаднат. Сега виси въпросът, защо бившият директор на “Мед” става шеф на “Булгаргаз” и цените се вдигат”.

Това коментира енергийният експерт Иван Хиновски по Nova NEWS.

Бившият енергиен министър, един от заместниците му и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик в размер над 88 млн. лв.

Хиновски смята, че разполагаме с твърде малко факти и цифри от целия скандал с Александър Николов.

“Бих казал, че нарушенията му са много. Дали има конкретни икономически щети на “Булгаргаз”, ще се види. Не е работа на министъра да се меси в корпоративните дейности на дружеството.

Голямата грешка на Николов е, че е казал, че къса с руския газ, но през юли миналата година 100% от газа, влизащ у нас, е руски. Нямаме никаква диверсификация.

Преки договори за закупуване на газ от търговци не са легитимно действие на Николов, трябвало е да обяви търг или да потърси газовата борса”, заяви той.

И допълни, че министърът има задължение да информира КЕВР за структурни промени в бизнес кейса на “Булгаргаз”, но не го е направил”, отбеляза Иван Хиновски.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts