| | | |

Крум Зарков размаха пръст на политиците: Време за скатаване няма

Време за скатаване вече няма.

Това заяви служебният правосъден министър Крум Зарков в ефира на Нова телевизия по повод новите обявени имена на българи в списъка “Магнитски”.

Трябва да се случат две неща, по думите му, да се приемат необходимите закони и да се намерят хора, които да ги изпълняват.

“Всички знаят какво трябва да се направи, но около 7 000 000 души сме заложници на политическо малодушие”, каза още той.

“Новият списък “Магнитски” и новите санкции от Великобритания са актуалност. Този въпрос стои твърде дълго пред нас и тъй като ние не намираме силата да го решим се появяват такива неща.

Те са санкции днес, но вчера бе мониторингов доклад, решения на Европейския съд”, отбеляза министърът малко след като двете държави обявиха нови списъци със санкционирани българи.

“Дали ще е “Магнитски” 3, Великобритания 2 или някой нов доклад, или спирането за Шенген – винаги има един въпрос: какво трябва да се случи.

Трябва да се случат 2 неща – да се приемат необходимите закон и реформа, и да се намерят хората, които качествено и правилно да ги изпълняват. Толкова е просто”, заяви Зарков.

Според него всички знаят какво трябва да се направи, но от страх или малодушие това не се случва.

Зарков смята, че списъка и данните в него има достатъчно данни за разследване по всички твърдения.

“За съжаление нямаме прокуратура в момента, която достатъчно авторитетно да отсече, така че всички да се съгласят дали това, което е казано, е вярно, или не”, заяви той.

Според него САЩ и Великобритания реагират по този начин, само когато дадена страна не може да се справи “да отсее зърното от плявата”

В списъка има достатъчно данни и факти, за да се направи разследване, смята още Зарков. Той е на мнение, че САЩ и Великобритания защитават собствените си финансови системи.

Не мога да коментирам дали ще има още имена, като министър на правосъдието не мога да си позволя да го направя, сигурно ще има съдебно преследване срещу обявените имена, каза Крум Зарков.

Антикорупционното законодателство се загуби в дебата, смята още Зарков.

Той отново настоя за реформи и хора, които да ги изпълняват. Според него силата на страните в съюзите, които членуваме, се мери по най-слабото звено.

“По отношение на корупцията и върховенството на закона съжаление сме такова. Докато не предприемем мерки, ще въртим този дебат с различни списъци”, предупреди министърът.

Зарков заяви, че ведомството му отново ще внесе в НС Закона за отчетността на главния прокурор, но не бива да се забравя и антикорупционното законодателство и промените в КПКОНПИ.

Запитан за поредния случай на убийство, което е би могло да бъде предотвратено, той заяви, че във всеки вход в България има междусъседски спорове и понякога те ескалират. Има непрекъснат тормоз от страна на съседи.

Мащабите на проблема правят решението много трудно. Най-често тези, които се жалят са тези, които тормозят.

Той коментира и думите на президента Румен Радев, който от Брюксел обяви позицията си срещу ядрени санкции за Русия и изпращане на още оръжие към Украйна.

Зарков бе категоричен – подкрепя Радев и не вижда несъответствие между него и суверена.

“Подкрепям позицията на Румен Радев. Не, той не прекрачва конституционните правомощия в нито един случай”, заяви Зарков и допълни, че “няма основание за импийчмънт на президента.

Това е един от елементите на предизборната кампания, в случая избран от ДБ”.

“Думите му са негова последователна позиция от много време. Няма сблъсък с решението на НС”, смята правосъдният министър.

Не търся никакви пристани извън БСП. Това, което се случва в партията, е следствие на отдавна нерешени проблеми.

Когато преди година и половина оставката на Корнелия Нинова не бе констатирана, въпреки че тя я бе подала, от там нататък може да проследят поредица от действия, довели до случилото се на Конгреса в събота.

Според него за случващото се е БСП не са проблем само изборите и изборния резултати.

„Макар че той е най-обективния показател. Въпросът е за цялостното разбиране, за това какво е БСП, какво трябва да бъде и каква е нейната роля занапред“, каза той.

„Аз продължавам да считам, че БСП е стълб на българския политически живот и когато той е сведен до 5-6-то място, цялата политическа система страда. Затова и виждаме различни сътресения”, каза Зарков.

„Жалко ми е да гледам кадрите от Конгреса и сблъсъците“, добави Зарков.

Според него всеки трябва да решава проблемите си, а БСП е пропуснала възможността да го направи на този Конгрес, за което съжалява.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts