| | | |

Деница Сачева: Не може да бъдем принуждавани да приемем законопроект, писан на коляно по Коледа

“Нямаме очаквания, че някой от вън ще реши проблемите в България. Темата за правосъдна реформа не може да бъде победата на един или друг политически интерес. Това не може да е съдебна реформа.

Ние сме “за” съдебна реформа, но не да бъдем принуждавани да приемем законопроект, писан на коляно около Коледа”.

Това заяви в студиото на “Още от деня” Деница Сачева – член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и бивш социален министър.

Отдавна повтаряме, че сме готови да говорим за съдебна реформа, може и още сега, или следващата седмица, да се започне сериозен разговор, а не да се чака формирането на парламент, подчерта позицията на ГЕРБ по искането за спешно приемане на законопроекта за контрола върху главния прокурор.

“Нека дискутираме по конкретни теми, да говорим за първите законопроекти, които ще бъдат внесени в новото Народно събрание, да започнем разговора за съдебната реформа.

Ние ги каним да седнем на една маса и да започнем конкретните разговори за това как трябва да изглежда съдебната реформа, която ще е приета от всички народни представители, а не тази, която ще е в услуга на един или друг политически интерес,” отбеляза тя.

Сачева беше категорична, че Владислав Горанов ще успее да докаже своята невинност, а включването му в списъка “Магнитски” е “неправомерен и несъразмерен удар срещу него и спрямо неговата роля в българската политика”.

Искаме да видим конкретни доказателства по обвиненията.

До този момент твърденията срещу г-н Горанов са от олигарх, който се укрива от българското правосъдие и също е санкциониран по “Магнитски”, коментира Сачева.

“Разговарях с г-н Горанов. Той ме увери, че винаги е защитавал държавния интерес. Именно той бе човекът, който пръв повдигна темата, че не са плащани данъци.

Той проведе трудна и тежка битка, пое политическа отговорност и напусна поста на министър на финансите.

Комисията по хазарта беше закрита така че е поета и административна, и политическа отговорност”, обясни тя.

“Нямаме очаквания, че някой от вън ще реши проблемите в България. Темата за правосъдна реформа не може да бъде победата на един или друг политически интерес.

Това не може да е съдебна реформа. Ние сме “за” съдебна реформа, но не да бъдем принуждавани да приемем законопроект, писан на коляно около Коледа”, коментира Сачева.

“Много внимание отдадохме на опаковката и много малко на съдържанието.

Още на първото заседание на правна комисия се разгледа промяната в КПКОНПИ и хората на ПП не бяха на заседанието, когато се гледаха промените в НК, хората на ДБ и ПП не бяха в зала.

Защо не бяха там да ги защитят?”, запита Сачева.

“Имаме амбицията и самочувствието да сме първи на изборите. Ние имаме водещо място, въпреки че срещу нас стои конгломерат от осем партии.

Въпросът не е какво ние ще направим, а какво ще направят партиите, които се причисляват към опозицията, за да приемат най-накрая демокрацията, защото това не е да ходим на избори непрекъснато, а да приемем вота на избирателите, които подреждат партии с ясното съзнание, че не искат да дадат цялата власт на нито една от тях и искат коалиционно управление”, отбеляза Сачева.

По думите ѝ от ГЕРБ винаги са давали предложения за излизане от политическата криза.

“Ясно е, че вотът на българските граждани поставя ГЕРБ-СДС в позиция за управление. Очевидно е, че без коалиция ГЕРБ-СДС стабилно управление на България не може да има и това става ясно в една поредица от избори.

Въпросът е защо това не се разбира, защо не се дешифрира.

Нима вотът на хората няма значение, а има значение какво искат един, два или трима кукловоди на политическото пространство в момента”, подчерта тя.

Ако ние пропилеем още една кампания, обяснявайки кой с кого не може и какво не може, хората ще загубят напълно доверие, че политиката може да решава проблеми, заяви Сачева.

“Хората очакват много ясни решения по отношение на здравеопазване, образование, инфраструктура, на проекти. Ние изоставаме драстично в редица сектори от обществения живот.

В момента изоставаме драстично от цяла Европа – за първи път сме държава-донор по отношения на средства, защото практически плащаме повече, отколкото получаваме”, обобщи Деница Сачева.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts