| | | |

БСП срещу коалиция “Левицата!”: Битка за дългите листи

Районите с над 10 мандата са ключови за БСП и “Левицата!”

Чакат Костадин Паскалев във Велико Тръново

Нов червен трус в Пиринско – с писмо напусна партията и Емил Костадинов

Сериозна битка при дългите листи на предсрочните парламентарни избори се очертава между БСП и коалиция “Левицата!”, потвърдиха пред “Труд news” от двете формации в ляво.

Целта е в районите, където мандатите са най-много, да бъдат сложени водачи и известни имена надолу в листите, за да може да се вземат възможно най-много гласове.

В момента и в БСП, и в “Левицата!” доскорошните съпартийци са концентрирали внимание в районите с над 10 мандата, които са в София (23МИР-19, 24 МИР – 13, 25 МИР- 14), във Варна (16), в Пловдив (12) и областта (11), Бургас (14), Стара Загора (11) и Благоевград (11).

Крайният срок за обявяване на съставите на листите е 28 февруари, като и в БСП, и в “Левицата!” няма да бързат с обявяване на имената на водачите.

По неокончателна информация, срещу лидера на БСП Корнелия Нинова в 25 МИР в София, от коалиция “Левицата!” ще се изправи Татяна Дончева, председател на “Движение 21”.

Вероятно Дончева ще води листата на лявата коалиция и във Варна. БСП ще издигне за водач там Борислав Гуцанов, който може да бъде пръв и във Видин, където районът има само 4 мандата, а целта била да консолидира гласове за втория в листата – юристът Филип Попов.

Мая Манолова ще бъде водач в 23 МИР в София срещу Христо Проданов (БСП), но също ще поеме кампанията в още един изборен район.

Сигурно е само, че Манолова няма да се кандидатира от Кюстендил, където дълги години беше водач на листата на БСП, но не се ползва с подкрепа от левите там.

От БСП потвърдиха пред “Труд news”, че Корнелия Нинова също ще бъде водач на две листи, като единият от вариантите е отново да е водач в Благоевград, където структурата на БСП има големи проблеми и организацията е напълно разбита.

В понеделник обаче социалистите в Пиринско получиха писмото на един от известните си съпартийци Емил Костадинов, който беше депутат в 36-ото и 37-ото Народно събрание. Костадинов заяви, че става “социалист на свободна практика” и се разграничи от ръководството на БСП.

“Нинова отдавна и безспорно се утвърди като най-големия враг на нашата партия”, обяви Костадинов.

Вариант пред председателката на БСП е да води втора листа и във Велико Търново, където пък на предишните избори водач бе пристаналия на ПП-ДБ Явор Божанков

. Ако това стане, “Левицата!” ще искат да заложат във Велико Търново на Костадин Паскалев, който до момента не е потвърдил, че ще влезе в кандидат-депутатската кампания като водач на листа и въобще като кандидат за народен представител.

Лидерът на АБВ Румен Петков вече обяви, че няма да участва в листите на “Левицата!”, но АБВ ще има сигурни водачески места поне в 6 листи, тъй като партията има структури в цялата страна.

Лидерът на Земеделски съюз “Ал. Стамболийски” Спас Панчев вероятно ще води листата на “Левицата!” в Пловдив-област, а

Валери Жаблянов, който е съвсем прясно изключен от БСП, също ще води листа на “Левицата!”, но все още не се знае дали в Перник, където е бил пръв в червената листа и където преди седмица БСП напуснаха 50 социалисти начело с кмета Станислав Владимиров.

В Пловдив, където също имаше масово напускане на червени от БСП – над 100 души, водач ще бъде вероятно отново Кристиан Вигенин.

На “Позитано” 20 очакват листите да бъдат окончателно утвърдени в петък. От “Левицата!” коментираха пред “Труд news”, че водачите на листи също ще бъдат ясни в края на седмицата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts