| | | |

НА ЖИВО Бойко Борисов: Да се събори Паметникът на Съветската армия, плочата да се демонтира веднага!

ГЕРБ дава брифинг за войната в Украйна и за пътя на страната ни към еврото.

снимка Кадър

Става година от войната в Украйна. Осъждането помага морално на Украйна, но ние искаме да помагаме и на България.

Няма да забравя как украинския министър се разхождаше безпризорно заради Кирил Петков из кулоарите на парламента.

Не беше приет нашия закон за даване оръжие на Украйна. Те предприеха друга тактика, обогатиха посредниците. Същото направиха с посредниците на нафтата и бензина, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Трябваше да застанем, както Полша. Заради корупция или глупост с милиарди се обогатяваха едни хора.

Според Бойко Борисов посредниците на оръжие за Украйна са забогатели заради меката позиция на България. И до ден днешен обясняват, че не са дали и един патрон за Украйна, ядоса се той.

“Нашето предложение бе със закон, чрез държавния резерв, да помагаме на Украйна, както Румъния и Полша”, припомни той.

“Отидоха милиарди левове към руската компания Лукойл и в същото време всеки ден по един лев от нафтата и бензина се вадеха от джоба на българина, за да се обогатяват някои хора.

Приехме закон за диверсификацията на ядреното гориво, за нови ядрени мощности в Козлодуй, закон за диверсификация на газа. И там не мога да не отчета, че навсякъде бяхме с ДБ, Български възход и ДПС. Благодарение на тази коалиция всичко се случи”, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ също припомни, че отделно като партия ГЕРБ са правили лагери за децата от Украйна, а ГЕРБ-младежи са дарили пари за украинците.

По-рано лидерът им Бойко Борисов отбеляза годишнината от началото на военните действия на Русия в Украйна като подчерта, че страната ни трябва да продължи да помага на Киев.

Борисов поиска и премахването на Паметника на съветската армия в София, взимайки повод от вчерашния вандалски акт и чупенето на плочата на монумента.

От ГЕРБ припомниха, че общинските съветници от ДБ още преди няколко години са предложили демонтаж на паметника, това е стара тяхна кауза.

“В първите 2 г. обстановката бе различна, имаше ковид и др. Ние искахме всичко да мине по каналния ред, очаквахме информация от Министерството на културата и областния управител.

От 12 месеца ситуацията е различна. Войната промени тази тема и ние се присъединяваме към призива на колегите от ДБ този въпрос да бъде решен”, заявиха представителите н ГЕРБ в столичния общински съвет.

Борисов им даде 2 задачи.

Първата е плочата да бъде премахната. Съветниците трябва да направят всичко необходимо.

И защити вандалския акт, по закон бил такъв, но случилото се било “нещо толкова правилно и в случая е трябвало да бъде свършено още преди една година”.

Катя Захариева е в Киев заедно с политици от 13 държави от ЕП по инициативата Обединена Украйна.

Искам да обърна внимание на грозната търговия, която се водеше за сметка на Украйна. ДБ се обединиха с БСП и клекнаха и продължават да се гордеят, че нито един патрон не са изпратили.

Но няма доблестен, който да каже, че огромни количества българско оръжие все пак са там, каза още Борисов.

От вчера загина и още една опорка за сметка на българите, каза още Борисов.

Според Томислав Дончев няма нюанси, когато става дума за война, затова всеки трябва да се определи. Още преди година с експерти казахме, че най-големият бич е инфлацията и тя ще е пречката за приемането на България в Еврозоната.

Думите ни пряко бяха потвърдени от Валдис Домбровски, той каза, че високата инфлация е пречка за приемането ни в Еврозоната.

Параметрите за бюджет 2023 също са пречка. Ако не се редуцират каквито и да е разходи, това означава 11 милиарда дефицит.

Това е дефицит от 6 процента, два пъти по-висок от допустимия. Това не са злоради коментари, подчерта Дончев.

Трябва първо да се отключи цялото разполагаемо европейско финансиране, каза Дончев. Според него нула от тези пари са влезли в общините. 8 милиарда извън бюджета са това. Наблюдавахме помпане на външния дълг.

Това финансиране трябва да замести неспособността на правителството да направи собствени инвестиции.

Преките чуждестрани инвистиции за 2020 година са били 20 милиарда, за следващата са били 1,5 милиарда, поргозата е за спад от 6 процента. С тази политика трябва да се спре. То и 3 процента дефицит не е за хвалба. Българи трябва да се върне на нубевите дефицити.

Или както казва Радев, когато влезеш през задния двор на политиката, резултатите са тези. По европеъските форуми не виждах премиери, а президент, каза Борисов.

Според него харвардите не разбират, че инфлацията е скрит данък. Това го каза и Ники Васили, и Дянков, и Дацов.

Инфлацията е 100 процента за някои продукти, има спекула и ще има, но всичко беше разградено, каза Борисов.

“Инфлацията е скрит данък, защото когато направиш така, че чрез потреблението да взимаш повече данъци, прибираш повече. Инфлацията в някои сфери е 100%.

Защо продавахте бензина и нафтата скъпо, това вдигна цената на всички продукти. Разградихте всичко, което можеше да се бори със спекулата. Трябваше да дойде Домбровски да каже, че инфлацията е проблема.

Всеки ден им излизат далаверите.

Изпомпването на инфлацията показа, че правителството на Кирил Петков не иска еврото. Те говорят само за още напомпване на инфлацията. Тоест, още повече ни отдалечават от еврото.

Дойде Домровски и каза: Ще приемете законите, но как ще се оправите с инфлацията”, каза Борисов. С нелегалния трафик се отдалечихме от Шенген, подчерта той.

Всичко това тези хора ни го причиниха и имат наглостта да ни кажат, че са добри! – изригна лидерът на ГЕРБ.

“Нито един килограм жито не купиха. Помните ли какви сладки репортажи. Нито едно българче няма да останело гладно. Ми магистралите, вече трябваше да имаме осем – по четири на година. Избиват се по пътищата. Русе-Търново вече трябваше да е на чакъл”, припомни Борисов.

Онзи отиде да живее в Испания, дреме му за Русе-Търново. Колоните вчера почваха още на Бяла, не на Русе, добави Борисов.

“Кметът на Бяла казва: Спрях осветлението, защото няма компенсации , но ги пуснах отново, че хората ще се избият.

ГЕРБ спирали България за еврозоната? ГЕРБ ви вкара в чакалнята и трябваше да ви отворят вратата и да ви кажат заповядайте. Това е истината, това са фактите.

Сега румънците са далеч пред нас. Хърватите забравиха. Две години нищо”, каза още Борисов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts