| | | | |

Централната избирателна комисия не реагирала на исканията на “Възраждане”, жалват се от партията

Централната избирателна комисия не реагирала на исканията на партия “Възраждане” за ограничаване на броя на подаваните заявления за гласуване в чужбина до най-много 1 на IP адрес, както и такива да не могат да се подават от територията на Република България.

Това съобщиха на пресконференция в БТА представители на политическата сила.

На предишна пресконференция по същата тема, преди няколко седмици, от партията сигнализираха за хиляди заявления, подавани от един и същи адрес и то именно у нас, от централата част на София, а не в чужбина, като явната тенденция било това да се случва именно що се касае до Турция, а не за другите държави извън ЕС, както изисква Изборният кодекс.

“От това облага има единствено ДПС.

Ние обжалвахме прокурорското постановление (констатирало, че нарушения има, но нямало доказателства, че са в полза на конкретна партия – бел.ред.), в момента преписката е в Софийска апелативна прокуратура, която се надявам да уважи нашата жалба и да я върне обратно в Софийска градска прокуратура и да се направи допълнително разследване от ДАНС и от страна на други органи.

Освен че обжалвахме това прокурорско постановление, внесохме и отново към ЦИК искане, с което ги сигнализирахме за тези манипулации, посочихме всички факти и обстоятелства, установени от прокуратурата и от нашия аналитичен екип.

В това наше искане към ЦИК поискахме следното – да бъде въведено ограничение за подаване на най-много 1 заявление от 1 IP адрес”, каза Петър Петров, бивш депутат от партията на Костадинов в 48-я парламент.

В рамките на предишния си брифинг от “Възраждане” изрично подчертаха – хиляди заявления били подавани от територията на България в близост до църквата “Света София” (на няколко десетки метра от централата на ДПС, но без изрично от партията да споменават това), но към момента не изнесоха подобни данни.

Такива обаче, увери Петров, щели веднага да бъдат предоставени след приключването на процеса по подаване на заявления.

Ексдепутатът заяви още – на свое заседание наскоро ЦИК напълно бламирали искането на “Възраждане”, като се позова на архива от заседанията на комисията.

Ще бъде подаден още и иск към Комисията по защита на личните данни, като сигналът ще бъде във връзка с това да се разследва използването на лични данни на множество лица от един интернет ползвател.

Обмисля се и евентуално внасяне на промени в изборните правила от страна на партията в следващия парламент.

“Не искаме ЦИК да се произнася с решения за промени в закони, а просто да поправи собствения си уебсайт, за да не се позволяват манипулации.

Ако е необходимо, ще внесем и промени в ИК, но да се съгласим – начинът, по който се поддържа един уеб сайт зависи само и единствено от това, който го поддържа”, коментира на още Петър Петров.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts