| | | |

Прокуратурата погна Борислав Сандов и Тома Белев за 4.7 млн. лв.

Върховна административна прокуратура извършва проверка на бившите министър и зам.-министър на околната среда и водите Борислав Сандов и Тома Белев.

Тя е за участие в схема за зелен инхаус на стойност 4.7 млн. лв, с цел заобикаляне на Закона за обществените поръчки, съобщава “Еко Новини”.

Документи показват, че магистратите са възложили на Главния инспекторат на Министерски съвет да проучи всички данни по случая и да докладва на ВАП.

Разпоредено е и да се извърши ревизия от Агенция за държавна финансова инспекция. В проверката участва и Министерство на образованието.

„Главния инспекторат извърши извънпланова проверка в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за спазването на Постановление № 3 на Министерския съвет от 10 януари 2020 г.

за създаване и функциониране на Механизъм за възлагането и изпълнението на научни консултации от Българската академия на науките (БАН) при подготовката, сключването и изпълнението на Споразумение № Д-33-19 от 18.07.2022 г., сключено между МОСВ и Националния природонаучен музей при БАН“ става ясно от документите.

Резултатите са показателни – висши администратори, министър и зам.-министър, нарушават закона и се разпореждат с държавни пари, неспазвайки процедурите по Закона за обществените поръчки.

Историята на зеления инхаус

В края на мандата си като министър на околната среда и водите, на 08.07.2022г., без търг или конкурс, Борислав Сандов подписва споразумение за 10 млн. лв. с Природонаучния музей към БАН.

Веднага след това МОСВ превежда първия транш от 4.7 млн. лв.

Публично известен факт е, че в музея на служба са назначени множество активисти на казионната коалиция “За да остане природа в България” и на партия „Зелено движение“.

Затова Сандов подписва договор точно с този институт.

Заместник директор там е Стоян Бешков, който е неизменен кандидат за депутат във всички избори през последните 12 години на зелените.

Бешков стана известен с факта , че е участвал в поръчка за 2 милиона лева за заплождане на пеперудата “Червен Аполон”.

Само преди месец пък Бешков получава още 300 000 лв. Този път парите са за опазване на пеперуда “Бяло-V”. Изпълнители са Стоян Бешков и Ана Бешкова, която също работи в Природонаучния музей.

Интересно е, че този вид пеперуда е мигриращ, забелязван само два пъти в България, но държавата ни е дала 45 000 лева за опазването й, а 250 000 идват от Европа.

Това е основният механизъм, по който еколозите точат пари. Взимат финансиране по проекти за опазване на видове и местообитания, които изобщо ги няма на територията на България.

Тези проекти се печелят от няколко семейства еколози, които са тясно свързани помежду си и приближени до Сандов и Белев, които си разпределят различните дейности и финансиране по тях.

Този път, от позицията им на министър и зам. министър, двамата са измислили схемата да е зелен инхаус.

Намерението им е било зелени неправителствени организации от казионната коалиция “За да остане природа в България ” да бъдат наемани за тази дейност като под изпълнители, без търгове и конкурси.

По този начин те осигуряват финансиране на близките си кръгове, както и влияние в природозащитните среди.

Резултатите от разследването

Инспекторатът към Министерски съвет е категоричен – нарушенията, а може би и престъпления, които са извършили тандема Сандов – Белев, са изброени в седем точки.

1 Сключеното Споразумение между Министерство на екологията и Природонаучният музей съдържа противоречиви и взаимно изключващи се текстове.

2 При сключване на Споразумението не са спазени принципите за отчетност, икономичност, ефективност и прозрачност при изразходване на средствата.

3 Не са разписани изискванията ,по които ще се отчита изпълнението на задачите.

4 Не са разписани задължения за избягване на двойно финансиране, тоест използване на данни от други, вече платени, проекти.

5 Няма необходимите срокове за изпълнение на дейностите.

6 Споразумението и превода на парите са направени преди одобрение бюджета на Министерство на околната среда и водите за подобни дейности.

7 При така заложените срокове се създава възможност за плащане на дейност, които реално не са извършени или завършени.

Проверката на ВАП продължава.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts