| | | | |

Зловещо: ГРУ стои зад 9 взрива във военни складове в България

Най-малко 9 взрива в български военни складове и заводи са свързани с руското военно разузнаване ГРУ. Това показва документален филм на “Свободна Европа”.

Взривените сгради са съдържали оръжие и боеприпаси, които са били предназначени за нападнати от Русия страни като Грузия и Украйна или са могли да помогнат на тези страни, за да се отбраняват.

Най-ранният известен взрив, показан във филма, е от 12 ноември 2011 г. в склад до с. Ловнидол, където са складирани над 3000 далекобойни снаряда. Прокуратурата твърди, че те са били предназначени за износ за Грузия.

Собственикът на склада – компанията “Емко” на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, обаче отрича.

По време на разследването са събрани доказателства, които сочат към саботаж.

В постановлението на прокуратурата, което е за спиране на разследването, е описано, че на 150 м от взривената сграда е открито руско взривно устройство.

6 месеца след този инцидент няколко оръжейни склада са унищожени след огромна експлозия край Стралджа.

Тогава трима души загиват след взрив на боеприпаси. Взривът съвпада с повреда в системата за наблюдение на базата.

В склада са се съхранявани боеприпаси, предназначени за износ към Грузия. Стоката е била на стойност 28 млн. долара.

През 2014 г. следват още 4 експлозии в оръжейни складове и заводи – в Горни лом, Казанлък, Мъглиж и Костенец.

През 2015 г. пожар и експлозии се случват и в складове на държавна оръжейна компания, които се намират край сопотското село Иганово. Само 3 седмици по-късно следват нови взривове в същия склад.

Унищожените снаряди е трябвало да бъдат изпратени на Украйна.

Прокуратурата споменава за руска следа по случая чак 6 г. след случая, а доказателствата по делото се оказаха загубени в мистериозен пожар.

Последният взрив е от 31 юли 2022 г. в Карнобат в база на оръжейна компания на Емилиян Гебрев, който през април 2015 г. беше отровен с неизвестно вещество заедно с други двама български граждани.

Разследването не бележи напредък в продължение на три години и получава тласък след информация от Великобритания за руска намеса в опита за убийство.

Самият Гебрев твърди, че действията на София са предприети под натиск отвън.

Разследващият журналист Христо Грозев смята, че българските разследващи органи прикриват действията на руското военно разузнаване в България и не предоставят на свои колеги от Западна Европа данни, с които разполагат.

Филмът на “Свободна Европа” показва следи от престъпленията, които са били пренебрегнати в хода на разследванията.

Той свидетелства за унищожени доказателства от един от взривовете и за дългогодишното подценяване на хипотезата, че съществува връзка между взривовете, опитите за убийство, руското разузнаване и агресията на Москва в Грузия и Украйна.

Автори на филма са Борис Митов и Николай Лавчиев, работили в сътрудничество с Карл Шрек и Стю Гриър.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts