| | | |

ПП по пътя към пропастта, вотът ясно показа банкрута на псевдопромяната

Коалицията ДС губи поне 8 мандата в парламента и около 74 000 гласа

Дори обединение от 8 партии и 77 сдружения не можа да бие Пеевски в Благоевград

Тя танцува само едно лято. Партията на промяната, родена под юмрука на протеста срещу статуквото у нас, вече трябва да признае, че пътят й в политиката у нас е само надолу.

Този категоричен извод показват резултатите от последните предсрочни парламентарни избори, които се проведоха в неделя.

След стотиците заявки от последните 30 дни, че ще заеме категорично първо място, коалицията ПП-ДБ реално не просто не успя да завоюва победата, а загуби последните избори.

От данните на ЦИК при 99.6% обработени протоколи от изборите става ясно, че в политиката 1 плюс 1 не прави 2.

В този случай 8 партии и 77 сдружения дори не успяха да постигнат предишния резултат на ПП и ДБ от изборите през октомври 2022, когато се явиха отделно една от друга.

Тогава двете формации, за които е публично известно, че са продукт на олигархичния кръг „Капитал“ и ментора му Иво Прокопиев, имаха общо 73 места в парламента. Общо за двете формации през октомври миналата година гласовете си дадоха близо 693 000 души.

Днес подкрепата за самообявилата се като коалиция ДС (абревиатура, която уж трябва да означава „Добрите сили“, но е намек за мракобесната Държавна сигурност, от която всъщност произхождат както част от лидерите на двете партии, така и самият им политинженер Иво Прокопиев – б.р.) е чувствително по-малка.

Според първоначалните изчисления коалицията ще вземе между 64 и 65 места в новото 49-то Народно събрание.

Причината – гласът си за обединението на вота в неделя са дали малко над 619 000 души. С други думи „Промяната“ губи поне 8, а вероятно и 9 депутатски кресла и около 74 000 избиратели.

Което е близо една парламентарна група по-малко…

Как се стигна дотук?

Отговорът е прозаичен и се изчерпва в казаното от Ейбрахам Линкълн: „Можеш да излъжеш малко хора за много време, можеш да излъжеш много хора за малко време, но не можеш да излъжеш всички завинаги”.

Точно това усети на гърба си и политическото обединение на кръга „Капитал“, чиито лидери в последните 2 години се опитваха да убедят целокупния народ, че са едва ли не спасителите на нацията, докато задкулисно въртяха далаверите си.

А те не бяха никак малки – като се започне от необяснимото им желание да наливат пари в джобовете на Москва чрез покупката на газ през посредници,

докато публично се декларират като евроатлантици и се стигне до използването на закона „Магнитски“ като инструмент за саморазправа с неудобните.

ПП и ДБ успяха да вкарат страната ни на дъното на всички класации за демокрации по света.

Напук на обяснението им, че в България нямало свобода на словото и демокрация и те щели да се борят с това, два доклада от САЩ, рязко отрезвиха дори и най-заблудените им симпатизанти за истинската същност на ДС-тата.

Първо докладът на Държавния департамент ясно осъди погазването на закона с незаконните арести у нас по времето на Бойко Рашков (както задържането на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов, така и политическите арести, за които от ДПС отдавна алармират, че се извършват по време на изборните кампании у нас – б.р.)

Освен това американците ясно отчетоха, че медиите у нас (о, изненада) са попаднали в плен на олигархичните кръгове в страната.

Кои са тези кръгове?

Може би трябва да потърсим отговора в книгата на другия баща на коалицията ДС – Иван Костов, който преди година се отрече от най-свидното си творение – Иво Прокопиев и описа в книгата си медиите му като политически бухалки, използвани за политически и финансови интереси от издателя им, както и за удар срещу враговете му.

Или пък да си припомним брюкселското издание „Ню Юръп“, което описа Иво Прокопиев като „сляпото петно на българския медиен пейзаж“.

Което от двете обяснения да изберем – отговорът винаги ни води към кръга „Капитал“.

Към него водеха следите и от доклада на „Амнести интернешънъл“, в който дословно бе записано, че „големите медии продължават да бъдат контролирани от политици и олигарси, което допълнително подкопава редакционната свобода и ограничава достъпа до информация“.

На този фон едва ли е изненада за някой, че политика и дългогодишен депутат, който ПП и ДБ (разбирай на Иво Прокопиев – б.р.) обявиха за свой основен враг – Делян Пеевски, за пореден път ги разгроми в Благоевград.

Данните на ЦИК показва, че ДПС е втора политическа сила в областта, като водачът на листата на Движението там – Пеевски, сразява съюза между ПП и ДБ в региона и титуляра им там Андрей Гюров.

Победата на Пеевски не е първата подобна за народния представител, но досега разгромяваше представителите на двете формации поотделно.

На предните избори – през октомври 2022 г., оглавяваната от него листа на ДПС в Благоевград би с много както тази на ДБ, така и тази на ПП, чийто водач отново бе Андрей Гюров.

В другия район, в който отново бе начело на кандидат-депутатския списък – Пазарджик, пък остави Антоанета Цонева от ДБ дори без мандат.

При положение, че основния лайтмотив в кампанията на Цонев бе именно „анти-Пеевски“.

По същия начин, на по-предните избори, буквално отнесе съпредседателя на ДБ Христо Иванов в прекия им политически двубой във Велико Търново.

Е, в случая с Благоевград, резултатите от вота в неделя показват, че дори обединени, тези формации не могат да победят Пеевски.

Защото гражданите ясно показват, че вярват не на нечии лъжливи тези, а на дела.

И ако в първите часове след вота, традиционно е време за равносметка, за коалиция ДС тя е доста кървава.

Защото вотът на хората е категоричен, че пътят им в българската политика очевидно е само надолу… към пропастта.

Може би затова (за разлика от ДПС), от ПП-ДБ решиха да запазят гузно мълчание след вота. Явно надявайки се на твърдението на Иван Костов за късата памет на българина.

Източник: Блиц

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts