| | | |

Нагла политоложка агитира ГЕРБ да се смили и смегчи тона към ПП-ДБ

Възможността да имаме редовен кабинет не изглежда особено голяма в светлината на предстоящите местни избори.

Това сподели в интервю за Nova News политологът Ружа Смилова.

Според нея има шанс да бъде намерен общ политически език между “Продължаваме промяната – Демократична България” и ГЕРБ-СДС, но не и общ политически кабинет. Очакванията ѝ са по-скоро за кабинет на малцинството на базата на приоритети.

Но аз се съмнявам, че от ГЕРБ ще предложат кабинет на малцинството, по-вероятно е някаква форма на експертен или програмен кабинет, за да се надяват на подкрепа от страна на ПП-ДБ.

Но това може да се случи само когато ГЕРБ изпълни определени условия, които според мен ще им поставят от ПП-ДБ, защото безусловна подкрепа няма, обясни Ружа Смилова.

По думите ѝ е нужно от ГЕРБ на първо място да смекчат тона към своите опоненти, за да се проведат съдържателни преговори за съставяне на редовно правителство.

От своя страна математикът проф. Михаил Константинов коментира, че изборните резултати са били близки до тези на социологическите агенции през последния месец.

По отношение на местните избори наесен смята, че вниманието ще бъде съсредоточено най-вече към София и Пловдив и изрази мнение, че за ГЕРБ ще бъде много трудно да задържи столицата.

Проф. Константинов допълни още, че рано или късно от НАТО ще започнат да ни “натискат” за съставяне на правителство, защото Алианса “не може да си позволи да има слаб фланг”.

Подчерта също така, че кабинетът, който ще предложи ГЕРБ, ще бъде политически, защото по дефиниция “експертен кабинет няма”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts