| | | |

Предозиране: След 12 години управление на ГЕРБ живеем в Латинска Америка

В случай, че “Продължаваме промяната-Демократична България” се коалира с ГЕРБ, на следващите избори първа политическа сила ще е “Възраждане”.Ние винаги спазваме това, което сме обещали на нашите избиратели.

Това каза в предаването “На фокус” по Нова телевизия съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев по повод отказа за коалиция с ГЕРБ.

Той увери, че няма разнобой между ПП и “Демократична България”, като поясни че двете формации ще са в обща парламентарна група.

Със сигурност искахме да сме първи, но резултатът не е неочакван. Знаете, че миналото лято не направихме коалиция, тъй като е ясно, че механичният сбор на партии отблъсква избиратели и в двете формации.

В началото на кампанията направихме проучване. Видя се, че заради събирането ни около 10% от избирателите на ПП се отказват да гласуват за партията, а от ДБ се отказват около 20% .

Ако правехме тактическа сметка, най-вероятно трябваше да се явим поотделно, но не беше това целта, заяви Василев.

България беше на пети избори. Страната е в много, много тежка криза. Това не е криза, че сме без правителство, а накъде да поемем.

Има три пътя – път към държава тип руска, с олигарсите и руския национализъм, което проповядва “Възраждане”.

Ние се борим за Европа. Европа означава законът, който се спазва, на изборите да няма купуване на гласове, и числата, които се публикуват, да се сумират правилно.

Третият път е този, по който бяхме поели и срещу който въстанаха хората през 2020 г. – пътят на латиноамериканските републики, където парите се разпределят между малък брой хора, няма нормална социална система и на който не му харесва, му се казва – емигрирай, тук е така.

Страната в момента е в криза не защото някакви хора не могат да се разберат, а защото българските граждани дават почти по равно на тези три посоки, добави той.

Говори се, че едва ли е България е една софра и трябва да седнем и да разделим една баница. А не е така. След всеки компромис България е свършвала с национална катастрофа.

Ако направим коалиция с ГЕРБ, резултатът ще е “Възраждане” първа политическа сила, отказване от това България да бъде нормална европейска държава и примиряване, че България ще бъде държава, от която хората искат да емигрират, подчерта съпредседателят на ПП.

Ако направим коалиция с ГЕРБ, няма да има съдебна реформа, няма да има еврозона и Шенген, ще има още 10 г. загубено време за страната, още 10 г. бедност.

Има едни хора, които не харесват страната през последните 12 г. Те търсят вариант.

Алтернативата на “Възраждане” е да живеем като в Русия, нашата е да живеем като в Европа. А алтернативата на ГЕРБ е Латинска Америка.

Ако имахме за самоцел да сме във властта, щяхме да сме се разбрали с ГЕРБ, но тук не става въпрос за междуличностни проблеми, а за посоката, в която ще тръгне страната.

Преди да говорим за правителство, трябва да уточним в каква България искаме да живеем. Хората емигрираха от България не заради един човек. Начинът, по който обществото е построено не им харесва. Искат да живеят в европейско общество, посочи той.

Ако мандатът стигне до нас, със сигурност ще предложим правителство с ясна посока за развитие на страната и тогава ще видим кои са партиите, които искат да я подкрепят, обяви Асен Василев.

Полезните ходове на ГЕРБ са първо да седнем и да имаме честен разговор за случилото се през последните 12 г. И този разговор не може да бъде на ниво футболни агитки.

Очакваме да кажат защо и как се е стигнало институциите в България да не работят и какво трябва да се направи, каза още Василев.

Съпредседателят на ПП коментира и изказването на бившия транспортен министър в кабинета на Кирил Петков Николай Събев, който призова той и Даниел Лорер да подадат оставки и да напуснат партията:

“Г-н Събев има правото да призовава за всякакви оставки. Като стане член на партията, ще има и възможност да я поиска официално”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts