| | | |

Дежа вю: Пак фалстарт за шеф на парламента. Асен Василев с иновация

След като председателите на парламентарните групи изнесоха първата си реч от трибуната на НС, дойде време депутатите да изберат председател на парламента. Вежди Рашидов обяви процедурата за открита.

Коалиция ГЕРБ-СДС предложи за председател на НС да бъде избран Росен Желязков. Десислава Атанасова представи визитката му пред депутатите.

Парламентарната група на “Възраждане” предложи адв. Петър Петров за шеф на парламента.

Това бяха единствените кандидати за председателското място.

Първо депутатите гласуваха за адв. Петър Петров. Предложението не бе прието. “За” гласуваха 37 депутати, “против” – 88, а “въздържали се” бяха 39.


Предложението на ПП ГЕРБ също не мина. Росен Желязков не успя да събере нужната подкрепа, за да стане председател на парламента.

“За” гласуваха 79 народните представители, “против” – 8, “въздържали се” – 144.

Съпредседателят на ПП Асен Василев поиска думата от временния председателстващ за да отправи предложение към колегите си.

“Ние от ПП-ДБ сме наясно, че пред това НС има ясни задачи. Предвид невъзможността да се излъчи председател, предлагаме да се направи заемка от европейски опит. Знаете, че там двете най-големи парламентарни групи излъчват председател на ротационен принцип. Това предвижда устойчивост и структурирана работа.

Предлагаме механизъм, по който председателят на НС да бъде избиран на ротационен принцип между ПП и ГЕРБ, като първа и втора политическа сила, съвместно с ротация на Правна комисия, което да гарантира, че ще има взаимен контрол.

Тъй като формално не можем да вземем решение в такъв дух, с което това да бъде официализирано, предлагаме на всеки 2 месеца НС да взема решение, с което да редува председателите на Правна комисия и парламент.

Това е нестандартно решение, но се намираме в нестандартна позиция.

Това е възможен изход от кризата, в която току щом влязохме. Колеги, ако имате други предложения, сме съгласни да ги чуем, защото е важно този парламент да заработи.

Предлагам от името на ПП-ДБ да се даде почивка от половин час, да се обсъдят възможните решения и да продължим с избора на председател на НС”, каза той.

Вежди Рашидов обяви почивка от половин час, за да бъде обсъдено това предложение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts