| | | |

Десислава Атанасова: Не се превърнахме нито в жертва, нито в палач! Всеки, който не се съобрази с изборните резултати, ще загуби НА ЖИВО

Изходът от току-що проведените избори е показал, че на хоризонта се задават редица възможности, както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея.

Това заяви в декларация от парламентарната трибуна бъдещият председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

С вота си българските граждани показаха, че политическата криза не може да бъде решена от само от една формация, партия или коалиция, категорична бе Атанасова в обръщението си по време на тържественото заседание на Народното събрание.

“Общото в тези резултати, които очертават ясно разделителни линии в българското общество, е, че показват единствения изход от настоящата ситуация. И той е възможен, само ако с взаимно уважение между партиите се постигат приемливи компромиси, съгласие по стратегически важните въпроси за страната и ефективно възстановяване на политическия диалог.

Всеки, който не се съобрази с тези резултати, с тези констатации, ще загуби не просто избиратели, но и перспектива за дългосрочно позитивно участие в политическия и обществен живот на страната”, предупреди Атанасова.

“Ние от ГЕРБ-СДС знаем от опит, че най-трудната битка в политиката е битката със самия себе си – със собственото си его, със собствените си илюзии и със собствените си недостатъци.

Тази битка е далеч по-важна от конюнктурните с актуалния политически опонент, защото е решаваща за дългосрочните перспективи пред всяка политическа сила”, каза още тя.

“Ние сме готови не просто да разговаряме с всяка една от партиите, които българските граждани са изпратили в парламента, но и да се съобразим с различните аргументи.

Тук сме не да разширяваме обществените разломи и да отваряме нови рани в тъканта на нацията. А да дадем конкретна политическа форма на разбирането, че можем не просто да живеем заедно, но и заедно да постигаме успехи за цялото българско общество”, подчерта Атанасова.

„През последните две години бяхме подложени на редица изпитания, но най-голямото от тях беше изкушението да се превърнем в секта

– да се затворим в себе си и да заживеем в собствения си свят, далеч от действителността и нейните предизвикателства, да се отдадем на мечти за реванш и жажда за отмъщение,

да обявим всички останали за неверници или еретици, да заживеем с усещането, че сме жертва, която обаче инстинктивно желае да бъде палач.

Но не се превърнахме нито в жертва, нито в палач.

През цялото време ни спасяваше непрестанното самонапомняне, че като политическа формация трябва да даваме реални решения на обществото“, посочи Атанасова.

“Ние все още нямаме самочувствието, че сме спечелили изборите, защото много ясно виждаме, че нашата гледна точка е една от многото в този парламент.

Имаме ясното разбиране, че нашата победа няма как да се състои в проценти, числа депутатски места.

Нашата победа би била единствено, ако 49-ото НС успее да възстанови базовите обществени консенсуси, да излъчи стабилно, ефективно и компетентно управление и да създаде среда на взаимоотношения отвъд конфликти и скандали”, каза Атанасова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts