| | | |

Христо Иванов атакува Радев с нови тежки обвинения

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов отправи нова атака към президента Румен Радев, която е пореден епизод в размяната на остри реплики между двамата.

“Всеки път, като видя колко се дразни президентът от това, че има редовно правителство, което следва нашите приоритети, се убеждавам, че сме на прав път.

И като видя как в момента, в който България започва наистина ефективно да помага за общите усилия на международната общност да спре руската агресия в Украйна и как ние работим за ефективното освобождаване на българската енергетика от руско влияние по отношение на пристанище “Росенец” например, и той веднага реагира болезнено на това, знам, че сме на прав път”.

Това заяви Иванов в отговор на думите на президента Румен Радев от вчера, че слугува на Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Христо Иванов припомни декларация на ДБ от 13 май 2022 г. за “депутинизация на страната”.

“Това управление следва тези приоритети и за мен е важно да служим на тези приоритети и то да служи на тези приоритети. Доколкото това се случва и президентът реагира нервно, аз знам, че всичко е наред”, каза Иванов.

На въпрос дали Радев е по-голям опонент от Делян Пеевски той отговори:

“Аз не мисля, че можем да мерим по този начин. За нас президентът сам се поставя в позиция да бъде опонент на тази програма.

Мен ме интересуват програмните положения и приоритети.

Господин Радев избра да застане в една от възможно най-ретроградните позиции.

Бих казал позиция, която заплашва националния интерес, защото националният интерес на България е еднозначен – да има здрави гаранции за сигурността на нашите граници в региона и сигурността на международното право в региона.

Русия, на чиято гледна точка президентът все по-видимо адвокатства, работи за това в региона да настане хаос, да се възцари правото на силния, а не на международния ред.

Аз не мога да си обясня той как си представя своята позиция, но тя обективно противоречи на българските национални интереси, естествено това го прави наш опонент”.

Иванов коментира, че президентът се държи все едно е в кампания.

“Дори когато отива да открие монумент на трикольора, който би трябвало да бъде символ за обединение, успява да произнесе една от най-разделящите речи в историята на българското президентство.

Това е очевидно поведение в кампания, на човек, който продължава да търси начини да разшири своето влияние, лишен е от основната възможност, която имаше през служебните правителства, това го изнервя и търси други начини да всява разделение”, каза Христо Иванов.

Той потвърди думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от сутринта, че обща цел е съдебната реформа да е факт до Нова година.

“По възможност до Нова година да приключим с конституционните промени е обща цел.

Що се отнася до законодателната техника, сега е започнала работа, неформално в конституционната комисия, там тече съгласуване. нека да видим какво ще се разберат колегите и ще коментираме, но ние имаме законопроект ПП-ДБ, който е съгласуван и обсъден с “Правосъдие за всеки”, каза Христо Иванов.

Той обясни, че първо ще изчакат становището на министъра на правосъдието Атанас Славов за това дали се налагат нови промени в Закона за съдебната власт.

На вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет кадровиците откриха разминавания в НПК и ЗСВ и не назначиха съдия Даниела Талева като прокурор, който да разследва и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

“От наша гледна точка всъщност не се налага такова изменение, чисто като четем текстовете, но ще съгласуваме с министър Славов неговата позиция каква е, и тогава ще вземем окончателно становище”, обясни Иванов.

“Аз не очаквам да има спорове. В механизма е възможно да има текст за Конституцията, но няма нужда от това, тъй като е нещо, което ще се случи еднократно”, каза той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts