| | | |

НА ЖИВО 49-ото Народно събрание започва работа. Вежди Рашидов удари звънеца и разплака залата

Вежди Рашидов откри заседанието на 49-ия парламент.

Най-възрастният депутат – Вежди Рашидов от ГЕРБ удари парламентарния звънец, след като проверка установи, че има кворум.

В залата се бяха регистрирали 235 депутати от общо 240-има народни представители.

“Дълбоко вярвах, че разумът е необходимото нещо, за да може България да се оттласне от дъното. Молих ви за него. За съжаление, днес отново се срещаме с омраза, с отказ за диалог. Само днес ние, живите, създаваме необходимото за бъдещето”, каза той на колегите си.

“Завършиха изборите – срещнах се с много хора, различни по характер, по позиции и професии, но еднакви в бедността. Те нямат големи изисквания към живота, освен страха от оцеляването.

Забравени хора от политици и Бог, искаха елементарни неща от държавата като доктор за болките им, рейс до съседното населено място, лекарства, нормални пенсии”, добави Рашидов.

И разказа за своя среща с избиратели в село Цар Калоян, където възрастен мъж молел просто да бъде построен път от селото до гробищата. “Бликнаха сълзи в очите ми”, призна доайенът на парламента.

И предупреди, че хората не желаят караниците, а стабилно правителство, което да гарантира спокойствието им, да върне надеждите и усмивките им.

“Останалото е омраза за сметка на хората”, каза още Рашидов. И обърна внимание, че се намираме в Страстната седмица.

“Не може ли 20 века по-късно да изградим общия ни път, а не да стоим встрани да чакаме някой да ни спаси”, пита председателят в първия ден на 49-ото НС.

“Моля ви, да смирим нравите си, да наведем глава и да приемем факта, че голямата политика е низ от компромиси в името на добруването на българския народ и неговото бъдеще. Да оставим поне сълзите им чисти, а мъките им – откровени.

Аз лично тези сълзи ще ги нося дълго. Желая ви ползотворна работа”, многозначително завърши доайенът на НС.

След което прикани депутатите да положат клетвите си върху листовете и да изслушат химна на България и ЕС.

“Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!”.

За пореден път представителите на “Възраждане” начело с Костя Копейкин отказаха да стоят прави, щом зазвуча първият акорд от Деветата симфония на Бетовен.

От ПГ на “Възраждане” седнаха по време на химна на ЕС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts