| | | |

Като ощипана мома: Нелогично е да се търси подкрепа от нас, след всички казани тежки думи спрямо нас по време на кампанията

Утре в 10:00 ч. продължава днешното заседание. Разговорите започнаха след неуспешен избор на председател на НС.

Направихме предложение да се използва практиката за ротация от ЕП. Това предложение не е отхвърлено. Не е противоконституционно. Просто единият ще си подаде оставката и ще застъпи другият. Ако има други предложения, ще ги изслушаме, разговорите продължават.

Това заяви в ефира на БНТ съпредседателят на ПП Асен Василев.

„Президентът каза, че служебното правителство ще внесе бюджет. Слава Богу! Една бюджетна процедура отнема поне 4 парламентарни седмици и то, ако няма никакви различни виждания по бюджета. По-вероятно да трябват 5-6 седмици.

Според мен, ако искаме да излезем от парламентарната криза, трябва време“, каза Василев.

„Трябва да се стикова законодателна програма – какви закони да бъдат разгледани и в какъв ред“, подчерта той.

„Не сме правили опити в предишните парламенти за бламиране на закони и невлизане в зала. Това няма да се случи и сега“, каза той.

„Тонът на срещата с ГЕРБ не бе остър. Наистина се направи опит да се намери някакво решение за председател на парламента. Това е първата стъпка. Трябва да има ясна законодателна програма, да се знае какви са законите и в какъв ред те да бъдат приети.

Докато няма такава програма, трудно ще се намери изход от топика с избор на председател.

В следващите дни ще се видят програмите на партиите и ще се реши какво, къде и кога ще се приеме. Така ще се премахне недоверието около това кой ще е председател“, каза той.

На въпрос дали е съгласен отново Вежди Рашидов да е председател, той отвърна, че преди не е подкрепил кандидатурата му.

„Утре продължаваме с избор на председател на НС. За нас не е вариант Вежди Рашидов да остане постоянен председател.

Ако се приеме идеята ни за ротационен принцип, нашето предложение ще бъде за Никола Минчев.

Идеята е който иска да има председател, да осигури парламентарно мнозинство“, призна бившият финансов министър.

„Ние се опитваме да бъдем конструктивни. На предложението за председател на НС от ГЕРБ ние гласувахме „въздържал се“, защото очаквахме ГЕРБ да са си осигурили някакво мнозинство“, каза съпредседателят на ПП.

Василев заяви, че предложението за председател на парламента на ПП-ДБ ще е Никола Минчев, при положение, че партиите се съгласят на идеята за ротация.

Асен Василев коментира гневните думи на Слави Трифонов, че депутатите се държат като малки деца, вместо да спазят конституционната етика и да отстъпят председателството на НС на спечелилата изборите партия:

„Април месец 2021 година ГЕРБ спечелиха изборите, не беше обаче техен председателят, а бе от ИТН. Ние не сложихме сега наша кандидатура, например“, каза той.

Той отново повтори, че ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет, в който участва ГЕРБ под каквато и да е форма.

“Имаме ясно решение на национален съвет”, категоричен бе той.

Според Василев обединението с ДБ е стабилно и не очаква да има залитане към ГЕРБ от страна на когото и да било.

“В момента се опитваме, благодарение на разговорите, които текат, да има стиковане на законодателните промени, за да се приемат конкретни закони. Това е план”, смята той.

“Имаме много ясно решение относно подкрепа за кабинет – изпълняваме си обещанията от преди изборите. Трябва да се свърши количество работа, което да помогне на българите. Имаме ясни приоритети. Където те се припокриват с тези на другите партии, то може да успеем да ги реализираме. Нека всички да се обединим”, каза той.

Нелогично е да се търси подкрепа от нас, след всички казани тежки думи спрямо нас, по време на кампанията“, каза той, но добави, че не са обидени. „Това не е безпрецедентна ситуация“.

„Ние имаме план, но изборите поставиха друга партия на първо място. Ако те не опитат да реализират мандата, има втори мандат. Днес се видя, че всяка партия гласува своите политики.

Знаем, че има голям разлом в страната. Има големи групи хора, които се мразят и това не започна с ПП, а с протестите.

Парламентът е отражение на българското общество. Миналия път не бяхме подготвени за ситуацията на тупик.

Опитваме се да направим е законодателните приоритети, които ние имаме да бъдат стиковани със законодателните приоритети на другите партии, и те да бъдат приети.

Това е план. Тогава ще сме изпълнили и някои от приоритетите си“, обясни Асен Василев.

Василев бе помолен да коментира решението на Лена Бориславова да се откаже от депутатското място:

“Това не означава, че отписваме този парламент”, каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts