| | | |

НА ЖИВО ГЕРБ и ПП се разбраха за председател на НС

ГЕРБ – СДС клекнаха пред ПП – ДБ за избор на председател на парламента на ротационен принцип.

Първият избран ще бъде представителят на ГЕРБ Росен Желязков. След три месеца ще го смени кандидатура на ПП- ДБ.

ГЕРБ отстъпват председателството на правната комисия на ПП – ДБ.

Приключи третият кръг на преговорите между най-големите парламентарни коалиции.

“Вече имаме изработена обща законодателна програма с ПП-ДБ. Росен Желязков ще е председател на 49-ото НС, ПП-ДБ ще излъчи председател на правната комисия.”

Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ в кулоарите на парламента след срещата с ПП-ДБ.

Николай Денков от ПП-ДБ поясни, че номинацията на политическата сила за председател на правната комисия ще бъде обсъдена на Националния съвет и впоследствие ще бъде обявена публично.

Двете най-големи парламентарно представени формации са изготвили общ списък със законопроекти, който ще предложат на останалите политически сили.

Те касаят реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към еврозоната и Шенген, законопроектът за защита от домашно насилие.

“Опитваме се да направим, така че да има работещо НС, знаете, че това зависи от мандатоносителя все пак”, заяви Лена Бориславова от ПП в кулоарите на парламента преди срещата.

“Разговаряме за Шенген, Еврозоната, правосъдната реформа, КПКОНПИ, разговорите продължават, виждате, не става за един ден”, каза още Бориславова.

“Продължаваме със законодателната програма, днес се надяваме да я завършим. Ще трябва да обсъдим отново въпроса с председателя на НС – ние продължаваме да настояваме за ротационния принцип”.

Това заяви акад. Николай Денков от “Продължаваме промяната”, който оглавява работната група по преговорите за приоритети страна на ПП-ДБ.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че “разговорите между двете групи – на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ в частта “правни екипи” продължават.

Трябва ни още малко време, за да уточним важни детайли – ако днес стигнем до съгласие, то медиите и обществото ще бъдат осведомени, уточни тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts