| | | |

Нинова с убийствена реч срещу “ротационните” ГЕРБ и ПП: Коалиция на джентълмени с по една ръка?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с убийствена реч срещу предложението за ротационен председател на НС е противоконституционно и съсипа “уйдурмата” между ГЕРБ и ПП.

“Важен момент, за да може да стартира работата на Народното събрание. Чухме вносителите, че решението за ротационен принцип не може да бъде взето от НС, защото е противоконституционно.

Интересно защо е три месеца и с какво е обвързан този срок?

Честито на Никола Минчев, ще бъде председател през лятната ваканция. Това е пореден удар върху авторитета на Народното събрание.

Какво означава “джентълменското споразумение”, постигнато между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, попита лидерката на БСП Корнелия Нинова. И предположи, че това е коалиция на джентълмени с една ръка.

Нинова припомни и избора на Вежди Рашидов за председател на 48-ото НС. Тя заяви, че лично тя го е предложила, но не като човек от ГЕРБ-СДС, а като доайен.

Сложността не означава да заобикаляте Конституцията, за да наместите интересите си”, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на разискванията.

“Изляхте тонове помия върху БСП”, каза Нинова. И започна да изрежда цитати.

“По-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ”, цитира тя Явор Божанков, който напусна групата на БСП, а сега е част от ПП-ДБ, но без да назовава името му. Припомни и думите на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС: “По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя “Продължаваме промяната”.

“Аз не знам какво е това състезание да се лишавате от ръце. И сега изведнъж “джентълменско споразумение”. Какво е това, уважаеми колеги? Коалиция на джентълмени с по една ръка?”, възмути се Нинова.

Относно законодателната програма, изготвена от двете формации, тя заяви, че част от тях са и приоритети на БСП. Но попита чия е тя и кой застава зад нея.

В началото Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС отново предложи кандидатурата на Желязков, когото тя представи като добър юрист и администратор.

След почивката за Великден продължава първото заседание на парламента. Очаква се 49-ото Народно събрание да избере председател, а неговото име да е Росен Желязков (ГЕРБ-СДС).

След няколко дни на разговори между двете най-големи парламентарни групи – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, бе постигнато разбирателство за това кой да застане начело на парламента.

След три месеца обаче той може да бъде сменен от представител на ПП-ДБ в случай, че Народното събрание продължава работа. Това е било и едно от условията на преговорите.

Правната комисия пък ще оглави депутат от ПП-ДБ, но все още от коалицията не са излъчили номинация. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха и за законодателната програма.

В нея се включват проектозаконите за Плана за възстановяване, присъединяването към Еврозоната, Шенген, правосъдната реформа, както и закон против домашното насилие.

От “Възраждане” отново номинираха адв. Петър Петров за председател на парламента, като обясниха, че с това предложение “просто изразяват позиция”.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts