| | | |

НА ЖИВО Ситуацията е драматична, Борисов спешно събра ГЕРБ

ГЕРБ свикаха пресконференция, на която коментират изнесените от служебния кабинет данни и числа от бюджета, който ще бъде внесен в Народното събрание.

“Служебният премиер представи бюджет с 6% дефицит от БВП. Това са приблизително 12 млрд. лева. Този огромен дефицит е в резултат на политическата криза, започнала през лятото на 2020 г. – в деня, в който влязохме в ИЕРЕМ 2.

Вижда се, че държавният дълг ще нарасне близо двойно до 70 млрд. до края на 2025 г.

За следващите 3 години ще платим само за лихви по прогнозите на Донев над 4,5 млн. – колкото две магистрали “Хемус” или да ремонтираме всички училища в България.

Бюджетът съдържа скрити дефицити – разходите за растеж са ограничени, средствата за образование намаляват като дял от БВП – от 4,4 до 4,1%.

Същото се случва с разходите за здравеопазване, социални помощи и обезщетения. Инвестициите по националния бюджет са на санитарния минимум”, заяви Деница Сачева.

“За първи път правителството е с най-високата прогноза. Справянето с такъв дефицит ще бъде изключително трудно. Свиването на дефицит, без да се искат данъци, ще бъде труден”, допълни тя.

Вижда се, че държавният дълг ще нарасне близо двойно до 70 млрд. до края на 2025 г. За следващите 3 години ще платим само за лихви по прогнозите на Донев над 4,5 млн. – колкото две магистрали “Хемус” или да ремонтираме всички училища в България.

Бюджетът съдържа скрити дефицити – разходите за растеж са ограничени, средствата за образование намаляват като дял от БВП – от 4,4 до 4,1%. .

Инвестициите по националния бюджет са на санитарния минимум”, заяви Деница Сачева

Според нея трябва или да се вдигнат данъците или да се отложи влизането в еврозоната.

Припомняме, че в петък служебният премиер Гълъб Донев заяви, че внася бюджет с 6,4% дефицит. Това ще доведе до още 13,7 млрд. нов дълг.

“Две години веселата компания на промяната поръчваше и сега дойде сметката. Както дядо ми казваше: “Иху-иху и накрая тихо”.

снимка Кадър

Не го казваме за първи път. Чухте колко драматична е ситуацията и тя няма лесни решения. Могат да бъдат намерени само ако има голямо мнозинство в парламента.

Ситуацията е драматична. Разходите се увеличават с милиарди и ЕК каза да не правим повече дълг. Бюджетът беше тотално издънен и ще се стигне до теглене на нов дълг”, посочи Делян Добрев.

От своя страна Красимир Вълчев заяви, че има структурни проблеми и скрити дефицити.

С този проект за бюджет се вижда разликата между нас и тях, обобщи председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова.

Честно е лидерите на партии да изкоментират бюджета. И да кажат на кое решение се спират.

Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов

Борисов очерта три варианта за излизане от това положение: вдигане на данъци, орязване на социални разходи и, ако това не стане – увеличаване на дълговете.

Нямаме спор с ПП-ДБ, че е нужно да се излъчи правителство

В името на държава да се обединим, да я извадим държавата от кризата, пък после, ако ще да ни няма, партии все ще се намерят, призова Борисов

Заради дълга, след месец държавата ще колабира

Има още капани, които не са отразени в бюджета. Честно е лидерите на партиите да коментират бюджета, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Огромна дупка в бюджета заварихме ние, а сега трябва заедно да търсим решение как да се справим, коментираха от ГЕРБ.

Честно беше днес да разберем от кой ПП-ДБ очакват подкрепа. Няма как да са всички. След като не искат да конкретизират, започваме да четем бюджета.
Едно е ясно – денят, в който Радев вдигна юмрук, ние ви вкарахме в чакалнята на Еврозоната, каза Бойко Борисов на брифинга.

Очаквах 3% бюджетен дефицит, аз това очаквах да кажете след срещата с ПП-ДБ, заяви Борисов.

Честно е лидерите на всяка партия да изкоментират бюджета. В този бюджет не виждам пари за магистрали.

В името на държава да се обединим, да я извадим държавата от кризата, пък после, ако ще да ни няма, партии все ще се намерят, призова Борисов.

Или заставаме заедно зад бюджета и реформите или казваме вкупом пускаме дълга, защото след месец държавата ще колабира.

Има как да се справим, но този път не искам да съм сам, заяви Борисов

“Дългът ще стане 70 млрд. Обръщам се към “Възраждане” – 2,2 млрд. ще отидат за лихви в чуждите банки.

Това ни очаква – казвам го за всеки, който иска да управлява сам. Честно беше днес да имаме отговор от ПП от кого очакват подкрепа.

От всички означава, че нямат никакво намерение да го правят. След като не искат да конкретизират кои са всички, започваме да четем бюджета”, заяви Бойко Борисов.

Според него не бива да се вглеждаме в миналото, за да не се спънем още утре в настоящето. “Уплахът е огромен, защото има още капани, неотразени в бюджета.

В Чирен е пълно с пъти по-скъп газ, посредниците чакат да бъдат компенсирани. Разликата в цената очакват някой да я покрие – това е още половин милиард, заем от близо милиард, който беше даден на “Булгаргаз” – кой ще го плаща?”, попита Борисов.

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts