| | | | | |

ИСТИНАТА: Терзиев излъга! Парите за метрото бяха намалени от правителството на Кирил Петков

Парите за проекта за софийското метро в Плана за възстановяване и устойчивост не са били намалявани от служебния кабинет на Стефан Янев.

Това написа в профила си във фейсбук бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

снимка: Архив

Темата за финансирането на проекта за столичното метро се отвори след дебат между кандидат-кметовете за София на ПП-ДБ и ГЕРБ Васил Терзиев и Антон Хекимян. Хекимян твърдеше, че правителството на Кирил Петков е отрязало парите за метро до Слатина в плана, а Терзиев – че това е направено от служебното правителство.

Спорът предизвика трус в сглобката след като финансовото министерство официално потвърди думите на Терзиев, а ГЕРБ отговориха с остра позиция, че той лъже.

Ето какво написа дословно Атанас Пеканов:

По стечение на обстоятелствата разбрах впоследствие, че по същото време в София един от основните кандидати за кмет е развил измислената теза, че аз съм намалил средствата за метрото на София в идните години.

Една от причините да се отдръпна от политиката е нивото на лъжи, които наблюдавах в нея от иначе сравнително нормални хора.

Предполагам, че той е бил подлъган от някой друг да каже това, но се надявам да не се правят такива лъжливи внушения повече.

Действително през 2021 имахме нелеки разговори с кмета Фандъкова за факта, че София получава огромния пай от европейските средства, но крайното ми решение във версията на Плана за възстановяване, която лично внесох в ЕК преди точно 2 години, беше да се запазят напълно средствата за метрото от 360 милиона евро.

Това не е въпрос на интерпретация, спор или размисъл – това е ясно документиран факт, тъй като го има публикувано черно на бяло като решение на МС за „моята“ версия на ПВУ, взето при премиера Стефан Янев, подписано и от тогавашния министър в служебния кабинет Николай Денков.

Документът е изпратен официално на ЕК и все още стои на страницата на Nextgeneration.bg.

Решение, след което немалко медии ме критикуваха, че не съм намалил парите, но което се оказа правилно, тъй като метрото е най-добре справящият се проект към момента по ПВУ.

Парите след това бяха намалени по време на кабинета Петков, което също е видно и ясно.

Вчера МФ публикува фалшива информация по тази тема, след което изтри информацията от сайта си.

Надявам се в политиката да се спори повече за идеи и интерпретации на различни проблеми пред нас, а не да заменяме необоримите документирани факти.

Ако не спрем да манипулираме избирателите по подобен начин срещу “лошите на деня”, няма как да съградим доверие в институциите – нито в българските, нито в европейските.

Следователно после не бива да се чудим защо хората не вярват на никого и се оставят да бъдат подвеждани от всякакви фалшиви новини.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts