| | | | |

След финансирането с държавни пари от Наско културата: Гордостта на комунистите отваря врати за посетители ВИДЕО

Гордостта на БКП – Паметникът на Бузлуджа ще отвори врати за посетители още тази година.

За целта в сградата се изграждат пътеки, по които хората ще могат да преминават спокойно и да я разгледат отвътре, съобщиха от Фондация „Проект Бузлуджа“ във фейсбук.

Budilnikbg.com припомня, че малко преди да напусне министерство на културата, министър Атанасов подписа “Бузлуджа” да получи държавно финансиране

Оттам напомниха, че през тази година е бил завършен един цял етап от опазването на паметника, а именно спешните мерки, които са били взети за мозайките.

Тези на купола вече са стабилизирани, както и самата окачваща конструкция. Изграден е покрив с хидроизолационна мембрана, която предпазва мозайката дъжда и снеговете.

За да се обезопаси сградата са почистени всички отломки и така пространствата вече са достъпни за посетители.

В момента се изграждат специални пътеки, които ще осигурят равен под за стъпване, тъй като голяма част от мраморните и гранитни плочи в момента липсват.

Пътеките се изграждат от дърво, което е положено върху гумени подложки, за да се предпази мрамора от нараняване. Парапетите са от конопено въже, което придава елегантна визия на цялата конструкция.

В основната зала ще се изгради възможност за сядане на първия ред от трибуните, като по този начин в сградата ще могат да се провеждат събития от малък мащаб.

От фондацията заявяват, че се намират на финалната права и в съвсем скоро време хилядите посетители, които идват на място всяка седмица, ще могат да влязат и да разгледат сградата отвътре. В момента се работи по административните процеси, които да позволят това.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts