| | | |

Хитруша: Ива Митева отново се завръща в парламента

Бившият председател на парламента и бивш депутат от “Има такъв народ” Ива Митева отново се завръща в Народното събрание като директор на дирекция “Законодателна дейност и право на Европейския съюз”, потвърди самата тя пред “Дневник”.

Този пост тя заемаше още преди да влезе в политиката, както и по време на дейността на 48-то Народно събрание.

Тогава Митева вече беше напуснала “Има такъв народ” след като партията не премина прага от 4% от гласовете на избирателите за влизане в парламента.

Завръщането на Митева в парламента става благодарение на закона за държавния служител, в чиито заключителни разпоредби е записано, че държавен служител, който бъде избран за народен представител, има право след прекратяване на пълномощията му да се върне на заеманата от него длъжност.

В изборния кодекс е посочено, че кандидатите, които са на публична длъжност, задължително трябва да използват платен или неплатен годишен отпуск за времето от регистрацията за изборите до обявяването на резултатите.

От януари 2020 г. досега Ива Митева е оглавявала дирекцията в промеждутъците от време, в които не е била депутат, а по време на предизборните кампании е била в неплатен отпуск.

Сега тя отново ще консултира народните представители за качеството на законодателството им.

Ива Митева беше основният юрист на “Има такъв народ”.

Тя беше председател на първите два кратки парламента – 45-ото и 46-ото Народно събрание, когато партията на Слави Трифонов беше съответно втора политическа сила (след ГЕРБ-СДС) и първа политическа сила в парламента.

След отпадането на партията от парламента след изборите на 2 октомври, тя напусна “Има такъв народ” и по-късно създаде коалицията “Заедно” заедно с Любомир Каримански (също напуснал “Има такъв народ”, бел.авт.), с която участва на вота на 2 април и взе под 1% от гласовете на избирателите.

Колегата ѝ Любомир Каримански, който след отпадането на “Има такъв народ” от Народното събрание стана експерт към Министерството на финансите, сега обяви пред БНТ, че не би могъл да се върне на предишната си длъжност тъй като вече е бил напуснал.

Добави и че към момента няма предложение отново да се стане експерт във ведомството, но ако има такова ще го обмисли.

“В момента съм ангажиран с анализ по един европейски проект, което ми е доста интересно”, добави той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts