| | | | |

Гешев ни отсрами! Украински медии гърмят: Президентът Радев и министърът на правосъдието Крум Зарков отказват да отговарят на въпроси по темата

Медиите в Украйна подробно отразяват коментара, който главният прокурор на България Иван Гешев направи за българска медия, докато бе на посещение в Киев, а именно, че ако руският президент Владимир Путин е в България, то той трябва да бъде арестуван и предаден на Международния наказателен съд (МНС).

Цитирайки Радио „Полша“, медиите в Украйна подчертават, че

коментарът на Иван Гешев относно арест на руския президент е първата официална позиция на българските власти относно издадената от МНС в Хага заповед за арест на руския диктатор.

„Засега президентът Румен Радев и министърът на правосъдието Крум Зарков отказват да отговарят на въпроси по темата“, посочва още полското радио, цитирано от украинските медии.

Посещението на българския главен прокурор Иван Гешев в Украйна е широко отразено в украинските медии.

Подчертава се, че домакинът Андрей Костин е благодарил за българската позиция в подкрепа на резолюциите на Общото събрание на ООН относно руската агресия, с които се осъжда анексирането на четири региона, както и атаките срещу граждани и цивилни обекти.

Медиите подчертават още, че Гешев е посетил Буча и Бородянка, където руската армия е извършила серия от престъпления след началото на войната през февруари 2022 г.

Украинските медии акцентират и върху меморандума за сътрудничество, сключен между главните прокурори на България и Украйна, според които

двете страни ще си сътрудничат в наказателното преследване на лица, заподозрени в извършването на престъпления, свързани с руската агресия. Българските следствени власти са изразили готовност да събират свидетелства за това от украинци, които са потърсили временна закрила у нас.

Визитата на обвинител №1 Иван Гешев в Украйна съвпадна с най-сериозната руска въздушна атака срещу Киев в последните два месеца.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фейсбук

Similar Posts