| | | | |

Радостин Василев не го беше страх, а се отметна: Няма да се откаже от имунитета си

Радостин Василев, който е депутат от “Продължаваме промяната”, е размислил и няма да даде доброволно имунитета си, който прокуратурата му поиска заради подозрения за заплахи срещу бившия депутат от ИТН Христинка Иванова.

Вместо това специална временна комисия в парламента ще изяснява казуса

През април прокуратурата поиска НС да свали имунитета на Василев, след което той написа в социалните мрежи:

“Главният прокурор Иван Гешев поиска от Народно Събрание моя имунитет заради това, че преди година разговарях емоционално с мой колега депутат по телефона“.

„Нямам никакъв проблем да се откажа от имунитета си, но това ще го решим, когато дойде официалното становище и искане и се запозная с мотивите“, посочи Радостин Василев на 20 април в телевизионно интервю.

Във Facebook пък написа: „Не ме е страх да се откажа от имунитета си“. Той определи искането на прокуратурата като опит да бъде „политически сплашен или да бъде ударена „Продължаваме промяната“.

снимка Фейсбук

В края на 47-то НС Василев, който дотогава бе министър на спорта от квотата на Слави Трифонов, реши да напусне партията и опита да отцепи ще депутати от бившата си партия.

Оказа се , че Христинка Иванова е била една от агитираните от Василев, а зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов дори публикува записи, които според него уличават Василев.

Заявление за доброволен отказ от имунитет от страна на Василев обаче до момента липсва.

В подобни случаи се създава временна комисия, която следва да излезе със становище, касаещо крайното решение на парламента по искането за отнемане на имунитета.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ е внесъл предложение за създаване на такава комисия, в която ще членуват 12 народни представители.

Те трябва да изготвят доклад със становище. В мотивите се посочва, че Радостин Василев е уведомен с писмо за постъпилото искане, но до момента не е депозирал съгласие за продължаване на наказателното производство срещу него и не се е отказал от имунитета си.

Очаква се комисията да бъде създадена в четвъртък.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts