| | | |

Бесен скандал на преговорите: Делян Добрев и Асен Василев се хванаха за гушите кой води латиноамериканска политика

Мирният тон на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ бе нарушен със старта на напрегната словесна престрелка между Асен Василев и Делян Добрев.

Напрежението тръгна с добре познатата констатацията на Василев, че дълги години е провеждана латиноамериканска политика.

Изявленията му вбесиха Делян Добрев, който наля масло в огъня, като заключи, че ПП-ДБ гтрябва да кажат ще участват ли в кабинет или не.

Дълги години е провеждана политика от латиноамерикански тип. Средствата са отивали при малко на брой фирми и хора и това е довело до уникален феномен в ЕС -от влизането ни в ЕС досега неравенствата нарастват.

Това, което ние избрахме като философия – да ползваме европейския модел и всички фирми да имат достъп, уточни бившият финансов министър.

Оказа се днес в зала, че от Лукойл се планират един милиард по-малко данъци. Въпросът е – латиноамерикеанската или европейска философия е по-правилна?, попита той Мария Габриел.

За нас е европейската политика, отвърна смутена Габриел.

Споменахте думата доверие – г-жа Атанасова казва, че сме гворили и постигнали съгласие по отделни теми.

Тук се спомена случая с Пловдивския панаир, което е на път да стане частна собственост и да стане на блокчета. Това може да бъде спряно от общинските съвети.

Темата е емблематична как институциите не работят. Въпросът ми е след като тези общински съвети са доминирани от ГЕРБ – вие бихте ли ги призовали, да ориентират панаира към държавата и ако не, бихте ли поискали там да няма представители на ГЕРБ, атакува Василев.

Не бих толерирала никакви корупционни практики, имаме правомощия и закон – не мисля, че един човек трябва да каже какво да се случва. Затова има разлика между правителство и местна власт. За мен е важно да има уважение. Би ми се искало да запазим добрия тон, призова Габриел.

Тогава се намеси Делян Добрев, който влезе в остър спор с Асен Василев. Добрев бе видимо ядосан от въпросите на ексминистъра.

“Вие въведохте латиноамериканския модел – държавата върви към фалит, намеси се Делян Добрев. Газът беше 350 лева по ваше време, от 1 юни е 60 лева. 30 процента надценка на посредниците. Вие да говорите за корупция, е просто нелепо, отссече Добрев.

Кажете ще участвате или не в кабинет? Ако се стигне до избори, резултатите ще са същите, само ще похарчим над 100 милиона, констатира той.

Теменужка Петкова също влезе в острия дебат и отбеляза, че именно днес стават “точно две години, откакто публичните финанси не се управляват по европейски модел”.

“През юли 2020 г. България влезе в чакалнята на еврозоната благодарение на ПП ГЕРБ. Към днешна дата обаче публичните финанси на България са в трагичен вид.

Това, което се получи е, че България днес има рекорден дефицит. България ще има изключително висок дълг. Българските граждани трябва да знаят кой ще плати тази сметка.

И един от най-големите рискове, които стоят пред нас е, че ЕК може да стартира процедура по свръхдефицит. Състоянието на публичните финанси беше европейско, когато управляваше ГЕРБ”, каза тя.

“Какво общо има тоя разговор с формирането на правителство”, попита Томислав Дончев.

В този момент в залата влезе Бойко Борисов и зае своето място, но не взе думата. Това тушира напрежението до някаква степен.

“Това, което разбирам е, че е форма на предварителен парламентарен контрол по отношение на премиера”, ядоса се Дончев.

Кирил Петков обясни, че просто искат да обсъдят всички възможни политики и да се води разговор, който би добавил допълнителна стойност, когато кандидатът за премиер говори

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts