| | | | |

Финансист обясни какъв кошмар ни чака w банановата република заради цирка в прокуратурата

Икономическият анализатор Никола Филипов написа дълъг и обстоен анализ, свързан с драмите от последните дни в родната власт и прокуратура.

Вижте експертния коментар на финансиста:

Нямам абсолютно никаква представа какво се случва в последните седмици в клетата ни държава покрай прокуратурата, но ако си мислите, че от всичко това може да има печеливши сте в огромна грешка.

Кой е крив и кой е прав в тази ситуация не знам реално не ме интересува. Важното за мен, като гражданин е, че дългосрочен аспект губим всички ние.

Нека си дадем сметка какво реално се случи през последните така натоварени откъм събития и емоции дни.

В първата си публична изява, като кандидат премиер Мария Габриел заяви, че основна цел на нейното евентуално управление ще бъде премахването на главния прокурор.

Малко след това няколко прокурора от парламентарната квота поискаха оставката на Иван Гешев.

Това само по себе си може и да бъде и позитивно събитие, но същите тези прокурори само няколко дена преди това бяха наредени на някакви стълби в знак на съпричастност и защита за главния прокурор след атентата срещу него.

Как после някой може да твърди, че съдебната ни система е независима, когато от днес за утре сякаш под команда една немалка част от прокурорската колегия решават да премахнат своя шеф?

Като ответна реакция днес главния прокурор на своя пресконференция скъса молбата си за оставка и заяви, че ще гони до дупка някакви политически лица, които са му искали оставката.

Малко след това, пък неговия заместник в друга пресконференция заяви, че се страхува за живота си, защото познавал добре на какво е способен Иван Гешев.

Така… замислете се над думите на Сарафов. Заместникът на Гешев казва буквално, че Гешев е способен да го убие и заради това иска да му бъде предоставена охрана.

Бъдете сигурни, че целия този цирк покрай прокуратурата се наблюдава в детайл от западните ни партньори и бъдете сигурни, че от всичко това ще има дългосрочни негативни последствия върху цялата ни икономика.

За какви чуждестранни инвестиции можем да говорим, когато заместник главен прокурор на държава членка, на ЕС обявява на официална пресконференция, че се страхува шефът му да не го убие?

Че кой нормален чуждестранен инвеститор би инвестирал в подобна държава?

Подобно безумие и в държавите от третия свят го няма.

Кой и на какви лихвени равнища изобщо ще ни записва държавния дълг, когато в държавата гърмят бомби (allegedly) срещу висш държавен магистрат?

И за какъв Шенген и Еврозона изобщо можем да говорим в подобна ситуация?

Тъжната истина е, че просто нямаме място сред развитите западни икономики, защото събитията от последните дни ясно показват, че ние все още сме една бананова република.

Искрено се надявам това безумие, на което ставаме свидетели в последните дни да приключи колкото се може по-бързо, защото колкото по-дълго продължава то, толкова по-трудно ще бъде отстраняването на щетите от него.

От всичко това има и нещо позитивно и то е, че цялото ни общество най-накрая ще проумее колко важна е съдебната реформа, за която ДБ толкова години говорят от години.

Ако искаме някога да изчистим срама от последните няколко седмици това може да стане само след дълбока конституционна реформа в прокуратурата, която да изчисти всякакви съмнения, че в бъдеще подобни циркове няма да е възможно да се случват отново.

Срамни дни за българската държавност…

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts