| | | |

ЦИРК! Кирил Петков накисна Рашков: МВР нареди ареста на Борисов

Не съм нареждал ареста на Бойко Борисов.

Това заяви в предаването “Лице в лице” по БТВ бившият премиер и съпредседател на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

Според него това е било МВР.

Трябва да се каже ясно, че арестът е на МВР. Аз не съм го нареждал. Друга е тезата.

Това, което днес написах, е, че винаги съм се дразнил, когато някой обещае и после започне да се оправдава, защо не е спазил обещанието си. В нашата партия спазването на обещанията е приоритет.

С първия го спазихме, с втория мандат няма спазено обещание, защото поканихме Мария Габриел. Затова аз започнах моя пост с извинение. Не трябва да се увърта.

“Първо, може да обясним какво имаме на масата, за да е ясно. Ние започваме с основата на правителството на Денков, което го предложихме.

Интересното за мен бе, че имаше хора, които ние ги канехме, те ни казаха, че не виждат шанс и не влизаха. А сега казват, че може да се включват.

Оставили сме Денков да говори с Габриел, но основата на кабинета си оставя същата. Може да има малки промени.

Не съжалявам за това, което предложихме. С 64 депутата от 240 и със самата кандидатура на Мария Габриел, е компромис, който си заслужава. Всички знаят как изглеждат алтернативите.

И Петков както лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано подчерта, че това не е коалиция.

Освен Мария Габриел няма да има друг човек от ГЕРБ, твърди съпредседателят на ПП. Според него той самият няма да е част от кабинета, но Асен Василев, другият съпредседател на ПП, ще бъде.

“Надявам се проф. Тагарев да остане в кабинета. Отбраната е ключово важна. Той ни е важен”, подчерта той.

Той каза още, че се надява Янкулов да остане като министър на образованието.

Сглобява се много силен кабинет на базата на първия, който показахме. Базата е кабинета “Денков”.

“И в първия кабинет имахме експерти, като професор Тагарев. В момента Денков звъни на всеки един от тях, за да види как ще изглежда ситуацията.

Имаме и други експерти. Но факт е, че може един или двама допълнителни експерти, които преди ни отказаха, сега да бъдат част от него. Това, че Габриел ще бъде външен министър, аз лично видях тежестта, която тя има в Европа. Най-малкото част от европейските лидери се обадиха в нейна подкрепа.

Има страшно много работа в Брюксел и нейното включване ще бъде положително. Янкулов се надявам да бъде. Оставили сме финалните разговори на Денков и Габриел”, поясни Петков.

“Реално в момента се сглобява един много силен кабинет на базата на първоначалния, който показахме.

Няма да съгласуваме с Борисов. Чисто политически се разбрахме базата да е кабинета Денков. Нямаме ангажимент за министри от ГЕРБ по никакъв начин.

Ако има някакви обективни факти, винаги ще чуем. Винаги сме готови за критика, но трябва да е нещо обективно и реално.

Важно е да се каже, че началния състав на кабинета се очаква да продължи за цели 18 месеца. Имаме уговорката, че ако има желание да бъдат сменени един или двама министри, и двете партии трябва да са съгласни на това”, обясни Петков.

По думите му, ПП и ГЕРБ не могат да направят коалиция и затова се правят тези ротационни възможности.

Нямаме ангажимент за министри от ГЕРБ по никакъв начин, подчерта Кирил Петков.

Според него началният състав на кабинета ще продължи за 18 месеца. Ако има желание да се сменят министри, трябва да има съгласие от двете партии.

Началния състав на кабинета се очаква да продължи за целите 18 месеца, той ще е на базата на кабинета “Денков”, министри ще се сменят само със съгласие на двете партии, министрите сами ще си назначават заместниците, областните управители също ще са на ПП

Всеки министър ще има правото да си избере зам.-министрите.

“Няма клауза за зам.-министри, посочени от ГЕРБ”, подчерта Кирил Петков. Преговарящите не са разговаряли за областните управители.

Вторият принцип ще бъде , че всеки министър има правото да избере своите зам.-министри, като всеки може да му предлага всякакви експерти. Но отборът на зам.-министрите се одобрява от самия министър, за да не му се налага да се обяснява. Няма и такава клауза , да има посочени замесник-министри в договорката с ГЕРБ”, обясни Петков.

Що се отнася до областните управители, Петков уточни, че принципът за Министерски съвет трябва да бъде продължен и нататък.

Целта ни е да сменим всички регулатори с изтекъл мандат. Ще има номинационен борд, където да са имената на експерти, одобрявани от всички.

Всяка партия ще има право на вето, ако смята, че нещо не е наред, посочи Кирил Петков.

“Надявам се контролът върху главния прокурор да се свърши още в петък. Искаме да сменим конституцията.

Аз лично не искам въобще да има главен прокурор.

Искам да реформираме службите така, че когато влезем в Шенген, да не сме най-накрая, в периферията. Това, което научихме от нашето правителство е, че новите метли метат най-добре”, каза той.

Според Петков “сравнително бързо ще влезем в Изборния кодекс”.

Петков коментира и твърденията, че Василев ще е финансов министър.

“Асен Василев завърши бюджета точно с 3% дефицит. Вторият път, въпреки страшните описания, завършихме с 2.9%.

Всички осъзнават, че Асен е огромен финансов капацитет. Още тази година трябва да завършим с под 3% и да изпълним своите социални ангажименти.

Когато вярваш, че това е възможно, слагаш своя топ финансов експерт”, разясни той.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts