| | | | |

Иван Гешев гледа към депутатския имунитет на втори бивш премиер

Май е възобновена една от проверките срещу Кирил Петков

До дни на Кирил Петков може да му се наложи да взема решение като Бойко Борисов дали да се откаже, или не от своя депутатски имунитет.

Достоверни източници от прокуратурата твърдят, че в петък, в края на работния ден, когато Иван Гешев официално поиска имунитета на друг бивш премиер – Бойко Боросов, е било възобновено едно от досъдебните производства срещу съпредседателя на “Продължаваме промяната”.

През 2021 г срещу Кирил Петков бяха образувани три проверки. Първата е за невярна декларация пред президента, че е само български гражданин.

Втората е за неверни обстоятелства в декларация на политика за участия в търговски дружества, а

третата – за действията му като министър относно смяната на управителните органи на Българската банка за развитите. Всички те завършиха със заключение, че няма данни за престъпление.

По повод декларацията за канадското гражданство прокуратурата каза, че тя няма доказателствена стойност, а е само уведомление.

Ако законът бил друг, Петков можело и да бъде обвинен. Той се бе отказал от гражданството си, преди да стане министър – на 24 април 2021 г. върнал паспорта си. Пое икономиката на 12 май, но спря да има канадски паспорт чак през август.

Около Кирил Петков като премиер имаше и проверка за скъпия газ. По досъдебното производство той не е обвинен.

Привлечени към наказателна отговорност са бившият министър на енергетиката в кабинета “Петков” Александър Николов, неговият заместник във ведомството Данаил Николов и бившият шеф на “Булгаргаз” Людмил Йоцов.

Те бяха подведени под отговорност за безстопанственост, от която са настъпили щети за 88 млн. лева.

Щетата идва от това, че тримата не купували газ директно от “Гразпром”, а от посредника “МЕТ Енерджи” с 30% надценка. Фирмата, чийто бивш директор (преди да оглави “Булгаргаз”) е бил Йоцов, го вземала именно от руснаците.

Преди седмица бяха образувани и 2 проверки по записите, направени от Радостин Василев на националния съвет на “Продължаваме промяната”.

В тях се обсъждаше, че новите шефове на службите са договорени с чужди посолства, както и че Петков говорил с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен да ни пуснат в Шенген и Еврозоната.

Именно това е едната проверка по сигнал на ВМРО за държавна измяна – заради съгласуването на шефовете на служби. По нея не е известно да са водени разпити.

Петков обаче беше разпитан като свидетел по разследването за закани към Радостин Василев. Отцепилият се от ПП депутат е с охрана заради заплахи, но поясни, че те не били нито от Петков, нито другия шеф на партията Асен Василев.

Засега не е ясно по кое разследване ще искат имунитета на Петков, нито дали и той като Борисов няма да си го даде.

Лидерът на ГЕРБ е разследван както за пране на пари по аферата “Барселонагейт”, така и за онези снимки с кюлчета и пачки. Гешев му поиска имунитета по първото.

Според заместника на главния прокурор, Борислав Сарафов, и двете дела са били под прякото подчинение на шефа му. Той ги държал на трупчета и сега ги активирал заради приетия механизъм за разследване на главния прокурор и поисканата му от ГЕРБ оставка, обясни пред БНР Сарафов.

Междувременно Христо Иванов разказа пред “Дойче веле”, че преговарят с ДПС да се премахне фигурата на главния прокурор или поне да се ограничат правомощията му, така че да не концентрира власт.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts