| | | |

Украйна обяви патриарх Кирил за издирване, обвиниха го в…

Министерството на вътрешните работи на Украйна обяви за издирване ръководителя на Руската православна църква, който подкрепя 21-месечната война на Кремъл срещу Киев, след като службите за сигурност го обвиниха в подстрекателство към конфликта, предаде Ройтерс.

Мярката е чисто символична, тъй като патриарх Кирил се намира в Русия и не е заплашен от арест.

Това е поредната стъпка в кампанията на Украйна за изкореняване на влиянието на свещеници, за които се твърди, че поддържат тесни връзки с Русия и разединяват украинското общество.

Публикация в списъка на издирваните лица на украинското министерство идентифицира Кирил по име, показва го в свещеническите му одежди и го описва като “лице, което се укрива от органите на досъдебното производство”.

В него се казва, че той е “в неизвестност” от 11 ноември.

Православното християнство е доминиращата вяра в Украйна и властите в Киев са започнали наказателни дела срещу духовници, свързани с клон на православната църква, който навремето бе пряко свързан с руската църква и Кирил.

Парламентът в Киев разглежда законопроект, който ще забрани този клон на църквата, загубил много от енориашите си, след като лидерът на Кремъл Владимир Путин изпрати руски войски в Украйна през февруари 2022 г.

Църквата заявява, че е прекъснала всички връзки с Москва през май 2022 г.

Миналия месец Службата за сигурност на Украйна издаде документ, в който се казва, че Кирил “нарушава украинския суверенитет” с позицията си като “част от най-близкото обкръжение на военното и политическото ръководство на Русия”.

Кирил заклейми тези действия и призова духовниците по света да спрат действията на Украйна срещу църквата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts