| | | |

Мария Габриел проговори за ротацията и министрите

Анализът на всички министерства е полуготов.

Това заяви вицепремиерът Мария Габриел преди началото на форума на тема “Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации”.

Тя добави, че предстои да разговарят с министрите още веднъж по отношение на част от мерките, които да се състоят.

Вицепремиерът отбеляза, че трябва да се реши какви са следващите цели, тъй като управленската програма е до края на 2024 г. и по думите ѝ има много ясна цел, която е да се даде устойчивост и стабилност на България.

Това според Габриел означава, че заедно с министрите трябва да се даде продължението на мерките, които са започнати.

“За мен е важно разговорите да продължат в много конструктивен и много положителен дух. За всички нас е споделена отговорност добрата работа, която свършихме за България, да продължи”, каза вицепремиерът.

В отговор на въпрос тя заяви, че всяка партия има право да отстоява позициите си.

До този момент ние сме видели един изключително добър синхрон с парламентарните групи, които подкрепят правителството, отбеляза Мария Габриел.

Запитана дали се притесняваме за сигурността на нашите служби, след като пореден скандал, свързан с тях, тресе държавата, вицепремиерът коментира:

Нееднократно сме заявявали още в самото началото на това правителство колко важна ни е тази тема. България стъпка по стъпка трябва да си отстоява правото да бъде суверенна държава, която е достоен член на ЕС и НАТО.

Завръщането на европейския континент на пълномащабна война, с висока интензивност, представлява значителна промяна и съществено разместване на стратегическата среда на ЕС

По думите ѝ това неизбежно ще окаже въздействие върху европейската сигурност със сериозни последствия в множество области.

Европейската комисия показа много силна енергия за справяне с предизвикателства в един динамичноразвиващ се свят и в настоящия, бързопроменящ се, геополитически пейзаж засилващото се напрежение и онаследената нестабилност в много от съседните ни региони

изискват още по-убедително геополитическо позициониране на ЕС и НАТО на основата на общ подход, насочен към възпирането, укрепването на отбранителната готовност и целенасочено инвестиране в отбранителни способности, заяви Габриел.

Тя отбеляза, че в днешния свят, изпълнен с предизвикателства, иновациите имат водеща роля. Те имат водеща роля не само за създаването и поддържането на благосъстоянието на хора, но в осигуряването на тяхната защита.

Външнополитическите рискове се увеличават, а заедно с тях и военните конфликти.

Заплахите спрямо демократичните общества и принципите, и ценностите, които отстояваме нарастват усилено през последните години – дезинформация и фалшиви новини, които вече се генерират с изкуствен интелект, атаки в киберпространството, кражба на данни, поставяне на цели системи под риск от срив заради зловредни влияния заради технологични инструменти, коментира Габриел.

По нейните думи колкото повече растат тези рискове, толкова повече се увеличава необходимостта от иновативни решения в отбраната.

Обединена Европа трябва да продължи да има смели решения, за да отговори на тези предизвикателства, в отговор на непровокираната война, заяви тя.

Според Габриел ЕС е постигнал безпрецедентен напредък в сътрудничеството си в отбранителната индустрия, за укрепването на нейния капацитет, за предоставяне на подкрепа.

ЕС разработи два ключови акта, насочени към производството на боеприпаси и общи покупки за засилване на европейската отбранителна индустрия, посочи вицепремиерът и външен министър.

Габриел отбеляза, че се очаква с нетърпение, разработващата се европейска стратегия за отбранителната индустрия.

От нея очакваме мащабен и дългосрочен отговор, каза Габриел и изрази надежда стратегията да ангажира свързани един с друг въпроси.

По думите ѝ всички тези инициативи и мерки няма да бъдат ефективни без активното участие на всички компетентни национални органи, индустрии, агенции на ниво ЕС, академична общност.

Новите технологии и иновациите бележат безпрецедентно бърз темп на развитие. Те дават и други перспективи за споделения ни стремеж за постигане на общи цели, свързани с укрепването на колективната ни сигурност в настоящия период на засилена глобална конфронтация и множество конфликти и кризи в непосредствена близост до нашите граници, посочи Габриел.

Тя открои, че днешната конференция ще допринесе за изграждането на общото разбиране и засилване на колективния ангажимент в рамките на ЕС и НАТО, за укрепване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната и това на основата на споделената амбиция за насърчаване на мира и сигурността в Европа и в глобален мащаб.

Вицепремиерът каза, че тези усилия придобиват още по-голямо значение особено сега, в контекста на променената среда за сигурност в непосредствената близост до границите на ЕС, с „продължаващата война на Русия срещу Украйна и всички произтичащи от тази незаконна агресия срещу суверенна държава глобални предизвикателства”.

Форумът е първото събитие от календара за отбелязване на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО и е организиран от Министерството на отбраната, съвместно с Министерството на иновациите и растежа, и Министерството на икономиката и индустрията.

Целта е да бъдат популяризирани инициативите и проектите на ЕС и НАТО в областта на отбраната.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БТА

Similar Posts